Лечение с есенциите на д-р Бах


Цветолечение с есенциите на д-р Бах – онлайн курсове за начинаещи и за напреднали
Към курса за напреднали

Лечение с цветните есенции на д-р Бах е практика, която ми е донесла много радост и удовлетворение. Това фино и безвредно лечение с есенции от цветя и дървета е много ефикасно при голям брой психосоматични заболявания. Прилагам го от 1994 г., в началото за себе си и за близки, а в последните години това е основния метод, с който си служа в практиката.
Терапията с есенциите може да бъде овладяна от всеки и познавам много майки, които са започнали да ги дават на децата си и да се самообучават в този метод допълнително. Имат много добър ефект при редица страхове и у деца, и у възрастни, при състояния на тревожност, депресивни състояния, преумора. Имат болкоуспокояващ ефект. Много съществен факт е, че могат да се комбинират с всякакъв вид друго лечение и подпомагат лекарственото третиране на тежки състояния. Подобряват цялостното състояние на пациента, неговата умствена и емоционална нагласа. Нямат странични действия, а ефектът им е дълготраен и се проявява дори след като приемът e прекратeн. Според самия д-р Бах това е практически най-чистото и безвредно лечение.    
В онлайн курса за начинаещи, който предлагам на вниманието Ви, ще споделя моя лечителски опит. Курсът съдържа 16 лекции, които ще се излъчват два пъти седмично. Времетраенето на всяка е 90 минути. Лекциите ще се излъчват на живо, с възможност за участниците да влязат във виртуалната класна стая. Тези, които са се записали за курса, ще получат връзка към тях в Интернет и ще могат да ги гледат и допълнително, в удобно за тях време. Участниците ще получат сертификат  за придобитите знания.Лекционна програма на курса за начинаещи:
Лекция 1: Въведение. Биографична справка за д-р Бах и основни принципи на лечението. Какво означава интегрално лечение и как се вписва методът на д-р Бах в него. (Първата лекция е със свободен достъп. Ще се излъчи на 15 февруари 2019 г от 16,30 ч.)
Лекция 2: Цялостен обзор: цветните есенции, представени по групи, в последователността на откриването им: „дванадесетте лечителя“, „седемте помощника”, „допълващите есенции”. Разпределение по групи според въздействието им.
Лекция 3: Лекция: „Дванадесетте лечителя"– връзката им с дванадесетте основни състояния, които проявяваме.
Лекция 4: „Седемте помощника" – седем здраво вкоренени у нас модела на поведение.
Лекция 5: Страховете. Средства и комбинации, които  помагат срещу страхове. MIMULUS, ASPEN, ROCK ROSE, CHERRY PLUM, RED CHESTNUT – картина, сравнение, примери от практиката. Разграничаване между страх и несигурност, жестове, движения, физиологични процеси.
Лекция 6: Когато имаме нужда от повече сигурност: CERATO, SCLERANTUS, WILD OAT, GENTIAN, GORCE, HORNBEAM –. картина, сравнение, примери от практиката.
Лекция 7: Когато не правим добра връзка с околните: OLIVE, WILD ROSE, WHITE CHESTNUT, CLEMATIS, HONEYSUCKLE, MUSTARD – картина, сравнение, примери от практиката.
Лекция 8: Когато усещаме самота и изолация: WATER VIOLET, IMPATIENCE, HEATHER– картина, сравнение, примери от практиката.
Лекция 9: Когато сме прекалено зависими от влияния: CENTAURY, WALNUT, AGRIMONY, HOLLY – картина, сравнение, примери от практиката.
Лекция 10: Когато сме отчаяни и „не виждаме светлина в тунела”: LARCH, PINE, WILLOW, SWEET CHESTNUT - картина, сравнение, примери от практиката.
Лекция 11: Когато сме потиснати и изчерпани:  ELM, OAK, CRAB APPLE, STAR OF BETLEHEM– картина, сравнение, примери от практиката.
Лекция 12: Когато прекалено много се тревожим за другите: CHICORY, VERVAIN, VINE, BEECH, ROCK WATER - картина, сравнение, примери от практиката.
Лекция 13: Обобщение: „Дванадесетте лечителя" и „седемте помощника и деветнадесетте допълнителни средства“. Как правим избор на средства. Интуиция и логика.
Лекция 14: Практическо приложение: вътрешно и външно, схеми на приложение и възможности за комбиниране.
Лекция 15: 
Особености на приложението при деца.
Лекция 16:  Лекарствени комбинации при често срещани и при специфични състояния: при бременни и родилки. Спешна помощ. Приложение при животни и растения. Въпроси и отговори.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В КУРСА ЗА НАЧИНАЕЩИ


Такса за участие: 240 лв. Плащане по банков път:
IBAN BG23FINV91501015820184 BIC FINVBGSF
Светла Балтова

"За мен е чест, че съм ученичка на др. Балтова. С такава лекота ме потопи в света на живата природа и цветята на др. Бах, че успях да видя себе си през друга призма,  да усетя другия подход към болестите и тялото. Изключителното съчетание на медицински познания, природния ритъм, астрологията и проявленията на болестта в човешкото тяло ми дадоха възможност да вникна в дълбочина в материята и да получа знанията, които ме изградиха като Бахов консултант. Препоръчвам на всеки, който иска да работи с цветята на др. Бах да се довери на др. Балтова и нейния фин подход към човека, емоциите му и дисбалансите в него."
Мая Вълчева

"Срещата с д-р Балтова промени светогледа ми завинаги. Познанията й за човека и вътрешния му свят, анализиран чрез различни подходи и все пак с единна цялостна картина ме спечелиха завинаги за холистичната терапия. Знанията са поднесени синтезирано и с много примери, достъпно както за майки, помагащи на семействата си, така и за психолози, лекари и терапевти, които ги прилагат в практиката си.  Изключителният й подход към всеки пациент е пример, който поставя висока летва за всеки бъдещ терапевт."
Здравка Христова

"Преди няколко години изкарах курс за Есенциите на доктор Бах с лектор д-р Светла Балтова. Изключително ценен и полезен курс, в които придобих много нови и безкрайно ценни знания. Дълги години след това аз продължавам да благодаря на съдбата за тази среща с доктор Балтова, както и за всяка среща с нея на живо, защото тя е един изключително добър човек и невероятен учител. Учител, който след като докосне съзнанието ти посява в теб знания и усещания за много от невидимите и дълбоки истини за вселената и човека; учител, който по приятен и много лек начин те насочва по правилния път - не само в това да искаш да знаеш още и още повече за света на планетите, зодиака и цветята на доктор Бах, но и за самия теб като човек и разумно същество с мисия. Препоръчвам курсовете с две ръце и нямам търпение да видя какво ново и интересно ни е подготвила."
Цветана СтояноваЦветолечение с есенциите на д-р Бах -
онлайн курс за напреднали с д-р Балтова


Курсът съдържа 20 лекции, които ще се провеждат по един път седмично.
В него ще намерите по-задълбочени познания за приложението на цветните есенции при различни психологически състояния и физиологични нарушения.

Ще получите основни понятия по анатомия и физиология.

Ще разгледаме зависимостта на физическите прояви с психическите процеси, нещо с което се занимава интегралната медицина, навлязла наскоро у нас чрез направленията Германска нова медицина, психобиология, системата на Лиз Бурбо, чрез книгите на Рюдигер Далке, когото аз ценя особено много и съм цитирала в книгата си "Новата медицина".

Ще навлезем в света на астрологията, защото според Хипократ, един лекар/лечител, който не познава въздействието на планетите, не може да лекува добре. Ще разгледаме влиянието на планетите на всички нива: растения, минерали (скъпоценни камъни и кристали), есенции, цветове. Това е Херметичният закон за съответствията.
Както виждате, курсът излиза от рамките единствено на Баховата терапия и дава по-обширни познания за лечението изобщо.
Бих искала да споделя с вас холистичния образ на човека в един цикъл от 20 лекции.  
По-долу следват лекционната програма и координати за записване.

Начало: 06.01.2020 – Йордановден, от 10:00ч. 
Първата лекция ще бъде общодостъпна.  На нея ще решим в кой ден от седмицата и от колко часа ви е удобно да продължим.
 
Цена: 300 лв.
При ранно записване, до 20 декември 2019 г. – 260 лв. 


За контакти: svetlabaltova@gmail.com
Телефон за връзка: 0884159986


Банкова сметка: IBAN BG23FINV91501015820184
BIC FINVBGSF Светла Балтова


Програма на курса за напреднали

 1. Холистичният възглед за човека в различните школи – източни и западни – в миналото и днес. Съвременни възгледи, основаващи се на новите открития в областта на  физиката и медицината. Човекът – микрокосмос, отражение на макрокосмоса. Терапевтичен диапазон.

2. Четирите стихии – огън, въздух, вода , земя: управление на физиологичните процеси и емоционалните реакции. Четирите темперамента. Отличителни черти. Реакциите на стрес и предизвикателства. Особености в протичането на болестта и лечението. Терапевтични кризи.

3. Главни системи, управляващи организма. Взаимовръзки.  Дванадесетичният принцип и проявленията му: органи и системи, връзката им с астрологичните модели, Бахови есенции. Връзка с меридианите от традиционната китайска медицина.

4. Влияние на Луната. Защо терапевтът трябва да следи движението на Луната? Лунният ритъм, управляващ природата и човека – особености; влиянието върху развитието на болестта и лечението. Органи, системи и физиологични процеси под влияние на Луната. Психология на Лунния тип - реакции. Цветни есенции, свързани с лунното влияние.  Скъпоценни камъни, растения и метали.

5. Дихателна система. Анатомия, физиологични функции и психологични процеси. Алхимия на дишането. Цветни есенции и други средства, повлияващи нарушенията в тази област.

6. Сърдечно-съдова система. Сърцето като сетивен орган.  Анатомия, физиологични функции и психологични съответствия. Цветни есенции и комбинирането им с други средства.

7. Мозъкът; централна и периферна нервна система. Анатомия, физиологични функции. Електрическата енергия в тялото. Цветни есенции и комбинирането им с други средства при болести на нервната система.

8. Вегетативна нервна система. Подкорови центрове.  Емоции и повлияването им. Цветни есенции и други средства.

9. Сетивата – връзката с физическата реалност. Анатомични и физиологични особености, психологични процеси и повлияването им с Цветни есенции и други средства.

10. Храносмилателна система – връзката с даровете на земята. Анатомия, физиологични функции и психологични процеси. Цветни есенции и комбинирането им с други средства при болести на храносмилателната система. Болести на стомаха, на тънките и дебелите черва.

11. Черен дроб, жлъчен мехур и панкреас. Гневът и течният огън у нас.  Анатомия, физиологични функции и психологични съответствия. Цветни есенции и комбинирането им с други средства при нарушения и болести в тази област.

12. Опорно-двигателен апарат. Най-твърдите структури в тялото. Анатомия, физиологични функции и психологични съответствия. Цветни есенции и комбинирането им с други средства при нарушения на опорно – двигателния апарат.

13. Кръвотворене и имунитет. Аз срещу другите: аз срещу себе си.  Органи – анатомия, физиология и съответстващи психологични процеси. Цветни есенции и комбинирането им с други средства при нарушения в тази област.

14. Отделителни органи. Поддържане на хармония и здравословна среда в организма. анатомия, физиология и съответстващи психологични процеси. Цветни есенции и комбинирането им с други средства при нарушения в тази област.

15. Полова система – анатомични структури, физиологични процеси, психологични съответствия. Цветни есенции и комбинирането им с други средства при нарушения в тази област.

16. Жлези с вътрешна секреция и съответстващите им енергийни центрове, т.н. чакри. Функции. Съответствия – цветове, скъпоценни камъни, образи.

17. Влияние на Слънцето. Общата жизненост, имунитет и степен на осъзнаване. Житейски цикли, управлявани от Слънцето - особености. Органи, системи и физиологични процеси под влияние на Слънцето. Психология на Слънчевия тип - реакции. Цветни есенции, свързани със слънчевото влияние.  Съответстващи скъпоценни камъни, растения и метали.

18. Периоди в живота на жената. Трите образа на Богинята. Кризи и трансформация с помощта на цветните есенции и други средства.

19. Периоди в развитието на детето. Особености при лечението на болестите и неразположенията в детска възраст.

20. Седемте планетни принципа – сили и енергии, проявление в природата, органи и системи. Жизнена енергия. Херметичният принцип на съответствията: Седемте помощника от Баховите есенции, седем метала, скъпоценни камъни, цветове. Кой е д-р Едуард Бах?

БИОГРАФИЧНИ БЕЛЕЖКИ

Роден на 24 септември 1886 г. в Мослей, близо до Бирмингам
Ранно детство – многостранни интереси, над които преобладава любовта към природата. Състрадателен и мечтателен.
1903-1906 г. Работи в месинговата леярна на сем.Бах. Мечтае за медицинска професия.
1906г.  Постъпва в Бирмингамския университет, след което заминава за Лондон за практикум в Лондонската Университетска болница.
1912г. Получава своята лекарска диплома.
1913г. Получава втора диплома за доктор по химия.
1913г. Започва работа като лекар в Бърза помощ, но поради лошо здраве след няколко месеца се отказва от тази работа и отваря свой кабинет.
Започва да търси истинските причини за болестите и търсенията му го карат да стане помощник бактериолог в Университетската болница. Започва изследвания върху ваксините и начин да направи ваксинациите по-безболезнени.
1915 -1917 Работи неуморно в областта нa бактериологията.
 В 1917 получава тежък кръвоизлив от стомашно-чревния тракт, поради това, че е напълно изтощен. Животът му е в опасност.  Последвалите седмици на легло са много мъчителни за него и въпреки опасността за живота му, възобновява изследванията си. Работоспособността му опровергава всички медицински прогнози. Бил е толкова отдаден на работата си, че „забравил, че е болен”. Това го накарало да се замисли дълбоко за причините за своето чудодейно оздравяване  и дошъл до извода, че „ една велика любов, една определена цел в живота, е решаваща за човешкото щастие на земята.”
Създава ваксини, приготвени от чревните бактерии и те се прилагат с такива отлични резултати, че биват възприети от медицинската общественост.
През 1918г. при епидемията от тежък грип в английската армия му е позволено неофициално да използва своите ваксини в армията и така са спасени хиляди животи.

1919 -1922г. Нов етап: хомеопатия.
1919г. Д-р Бах постъпва на длъжност патолог и бактериолог в Лондонската хомеопатична болница и се запознава с „Органон” на Ханеман.
Започва да приготвя ваксини по хомеопатичния метод и ги дава на пациентите през устата. Така създава „Баховите нозоди” – устни ваксини.
Лекувай пациента, а не болестта” - принципът, който прилага.
Приготвя ваксини от 7 групи бактерии и ги свързва със 7 човешки типа. Той разработва идеята за „седем ментални типа”, всеки от които отговаря на определена бактерийна група.
„Хората от всяка група реагират по един и същи начин на болестта.”
1926г. Публикува своята книга „Хроническите болести”. В нея обръща особено внимание на храненето и на вътрешните причини за болестите.
Продължава медицинската си дейност и изследвания.
 Работен принцип: „Да върнем пациента на самия себе си.”
1928г. Нов етап – Работа сред и с природата. Д-р Бах развива своята хипотеза за 12 типа ментални състояния и за съответствията с растенията.
Всяко цвете има специфичен жест, изрзяване и той съответства на специфични жестове у човека. 
1929г. в Уелс открива първите си лечебни растения: Impatiens royeli, Mimulus lutena.  Приготвя от тях първите си лекарства. Същата година  открива и потенцира и Clematis vitalba  тези три лекарства стават началото на неговата нова медицина.
1930г. Напуска Лондон и се заселва  в Уелс. Развива все повече своята сензитивност. Открива свойствата на росата и „Слънчевия метод” за приготвяне на лекарства.
1930г. Написва книгата: „Излекувай сам себе си.” Тя е издадена през 1931г.
Основен принцип: връзката с висшия Аз – условие за щастие. Външните причини не са най-важното, същественото са пробойните, които отваряме с негативните си състояния. Човек е душа преди всичко.
1931г. След кратко завръщане в Лондон, се заселва на Норфолското крайбрежие, в гр. Кромер.
Попълва своят комплект от 12 лечебни растения - „Дванадесетте лечителя” като последното от тях открива през 1932г.
Принцип: „Болестта е затвърдяване на някакво умствено състояние и е достатъчно да се излекува състоянието на пациента, за да изчезне болестта.”
Стига до заключението, че има дванадесет основни типа хора, съответно дванадесет основни урока, които трябва да научим в този живот.
Принцип: Съществуват дванадесет основни човешки типа, дванадесет архетипни модела, на които съответстват неговите първи дванадесет лекарствени средства.
1932г. Популяризиране на първите дванадесет лечебни средства:  „Дванадесетте лечители”
1933г. Д-р Бах намира нови четири средства. Излиза книгата „Дванадестте лечители и четиримата помощници”
1934г.Пътувания из Южна Англия в търсене на нови лечебни средства.
1935г. Март, открива първото лекарство от новата серия - джанка, и в следващите шест месеца – останалите 18. Те са предимно дървета и храсти, изключение прави Витлеемската звезда.
Открива метода с варене: цъфтящите клонки на джанката Д-р Бах оставя да врат на тих огън около час и след като изстиват отлива няколко капки в шишенце.
Така приготвя и другите дървесни препарати, с изключение на Белия кестен.
Междувременно прави множество неуспешни опити да убеди Английския лекарски съюз в ефикасността на лечението си, следва забрана да го практикува. Името му е зачертано от медицинския регистър.
Дейността му се разширява, подготвя сътрудници, които да продължат делото му. Изнася лекции, подготвя се за успешен завършек на мисията си на земята.
1936г. Написва книжката: Дванадесетте лечителя и други средства.
На 27 ноември 1936г. си заминава от този свят по време на сън.
По книгата на Нора Уикс „ Медицинските открития на д-р Едуард Бах”

Основни принципи в лечението според д-р Бах


Основните принципи за разбиране основите на здравето и болестта формулирани от д-р Бах в неговата книга ИЗЛЕКУВАЙ САМ СЕБЕ СИ  

„Първи принцип: Човекът има душа, която е неговият истински Аз, Божествено, велико същество.”
„Втори принцип: ние, каквито се знаем в този свят сме тук долу личности, дошли да придобият знание и опит, да развием добродетели, да изчистим всичко, което е лошо вътре в нас.”
„Трето, трябва да осъзнем, че краткото ни преминаване през тази земя, което ние наричаме живот, е само момент от протичането на нашата еволюция.”
„Четвърти велик принцип, е че докато нашите души са в хармония с нашите личности, всичко е радост и спокойствие, щастие и здраве, Само когато нашите личности напуснат пътеката, по която нашите души жеалят де да вървят.....настъпва конфликт. Този конфликт е коренната причина за болести и нещастия.”
„Следващият велик принцип е разбирането на Единството на всички неща.”

38- те цветни есенции

38-те лекарства са дадени под следните 7 заглавия:
1. При страхове
2. При несигурност
3. При недостатъчен интерес към заобикалящата действителност
4. При самотност
5. При прекалена чувствителност към външни влияния и идеи.
6. При подтиснатост и отчаяние
7. При прекалена загриженост за доброто на околните

Рубрики и лекарствени средства

При страхове
Rock Rose – Helianthemum  vulgare – скална роза
Mimulus – Mimulus luteus – мимулус
Cherry Plum – Prunus ceracifera – Джанка
Aspen – Populus tremula – Трепетлика
Red Chestnut – Aesculus carenea – Червен кестен

При несигурност
Cerato – Ceratostigma вillmotiana – Цератостигма, (Зъбна трева)
Sclerantus – Sclerantus annuus – Едногодишна хрущялка
Gentiana – Gentiana amarellа – Синя тинтява
Gorse – Ulex europeus – Улекс, (Прещип)
Hornbeam – Carpinus betulus – Габър
Wild Oat – Bromus asper – Див овес

При недостатъчен интерес към заобикалящата действителност
Clematis – Clematis vitalba – Повет
Honeysuckle – Lonicera caprifolium – Орлов нокът
Wilde Rose – Rosa canina – Шипка
Olive – Olea europea – Маслина
White Chestnut – Aesculus Hippocastanum – Бял кестен, (Конски кестен)
Mustard – Sinapis Arvensis – Див синап
Cestnut bud – Aesculus Hippocastanum – Кестенови пъпки

При самотност
Water violet – Hottonia palustris – Водна теменуга, (Блатна перушина)
Impatiens – Impatiens boyleii – Импациенс, недопирка
Heather – Calluna vulgaris -  Калуна

При прекалена чувствителност към външни влияния и идеи
Agrimony – Agrimonia eupatoria – Агримония, Камшик
Centaury – Erythrea centaurium – Червен кантарион
Walnut – Juglans Regia – Орех
Holly – Ilex Aquifolium – Джел, Самодивски чемшир

При подтиснатост и отчаяние
Larch – Larix europea – Лиственица
Pine – Pinus Sylvestris – Бор
Elm – Ulmus campestris – Бряст ( полски бряст)
Sweet chestnut – Castanea vulgaris – Сладък кестен
Star of Betlehem – Orinthogalum umbellatum – Гарвански лук
Willow – Salix vitellina – Плачеща върба
Oak – Quercus pedunculata – Дъб
Crab apple – Pyrus malus – Дива ябълка

При прекалена загриженост за доброто на околните
Chicory – Cichorium intybus – Цикория
Vervain – Verbena officinalis – Върбинка
Vine – Vitis vinifera – Лоза
Beech – Fagus sylvatica – Бук
Rock water – Скална вода
   

1 коментар:

  1. Здравейте Д-р Балтова! Бих искала да попитам дали по всяко време може да бъде записан и стартиран курса,или групата вече е започнала и ще има други дати занапред. Бих се радвала да успея да се включа в следващия месец или два. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване