21 юни 2023 г.

Лято иде!

 

Честито начало на лятото!

Слънцето влиза в кардиналния знак Рак днес, на 21 юни, в 17:57 ч. Българско лятно време, лятното слънцестоене е.  Ако искате, направете си малък ритуал по този случай.

Колелото на годината се  завърта по-динамично, отбелязвайки третата й четвърт. Денят е на Меркурий , а  часът - на Сатурн.

Вижте колкко е хубав денят, слънчев, вероятно защото в знака на Слънцето, Лъв са Луната, Венера и Марс в съвпад. Сатурн и Меркурий обаче са в два подвижни знака, така, че ще имаме по малко от всичко  в иначе горещото лято, което пристига.  

Луната, Венера и Марс,  така, като те са позиционирани в деветия дом на филoсофията,казват: гледайте смело на живота, гледайте философски на нещата. По-малко гледайте телевизия и повече време прекарвайте с приятели, хубава книга, или на красиви природни места. Имайте вяра в  Бога и в себе си и не се страхувайте. Последното е много важно, както ще видим по-нататък.  

И се пригответе да турите в ред доста неща, които се нуждаят да бъдат заздравени.Сатурн е в дъното, в корените на хороскопа и в хармонично отношение към Слънцето.Тригонът между Слънце и Сатурн дава устойчивост.  В обществената астрология Слънцето символизира управляващите, но аз разглеждам Слънцето по-скоро като символ на човешкото Съзнание, процеса на осъзнаване в обществото, защото концепцията,че то символизира само управляващите, ми се вижда остаряла, приналежаща на монархическите времена.

И така, Съзнанието на човечеството се събужда  по два мощни начина: чрез Сатурн и Юпитер.

Сатурн е в основата на хороскопа, в Риби, ретрограден. Той казва: върнете се към безусловната вяра, символизирана от Риби, за да имате твърди устои, върнете се към корените си. 

Във времената на хаос и безредие има единствена здрава котва, която държи корабчето ни над вълните и тя е вярата. Духовният свят е невидим за човешките очи, но е много осезаема помощта, която идва когато се обърнем към него с молитва. Повечето от нас са изпитали това. И Чудото се случва! Ситуацията изведнъж се променя.

Това ни казва и Нептун в своя знак Риби, който хармонира с изгряващия знак в хороскопа за координати на  България – Скорпион. Скорпион е призван да прояви силата си за преобразуване на действителността. България е наречена от акдемик Лихачов „Държава на Духа”. И е такава.  Следователно със силата на духа български всичко е възможно Връщаме се към Сатурн, под чието влияние е България. Сатурн управлява знака, в който сега се намира Плутон – Козирог. А Плутон е управител на хороскоипа чрез своя знак Скорпион. Тъй че Сатурн в Риби все пак движи нещата. Вярата срещу хаоса. Плутон представя в обществен план тайните служби и „подземните” манипулации. Между Слънцето и Плутон има куинконс - нестабилен електричен аспект, който вещае продължаващи разкрития и неочаквани обрати в обществения живот, не само в България.  А на душевен план ние човеците ще трябва да осветим с лъча на съзнанието си някои свои страхове: най-вече от смъртта и загубите в материален план. Изгряващият знак Скорпион подсказва, че ще извършат необходимите преобразования – на всички нива. В една предишна публикация казах, че птицата феникс е един израз на силата на Скорпион. Възраждането от пепелта е „запазена марка” на този народ. Така, че ” Без страх , без тъмнина!”    

Изживяваме като общество катарзис, при който грозното, нечистото излиза и не можем да отвърнем очи. Виждаме го ежедневно. В лечителските практики когато достигнем до пречистване чрез осъзнаване на тъмните сили, които са ни влачили в криви пътеки,  плачът  и риданията изригват от душата и я освобождават от теглото. Следва разкаянието и молитвата за духовна помощ. И помощта идва.  Защото, истина ви казвам: Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще кажете на тази планина: Премести се оттук там и тя ще се премести; и нищо няма да е невъзможно за вас.”Матея, 17:20

Търпение и устойчивост. Корабът може да се клатушка, но няма да потъне – казва ни Юпитер в Телец, придружаващ северния възел. т.е. показващ посоката. Юпитер подкрепя Слънцето; и двата знака Рак и Телец са "женски", привидно пасивни, но Ракът има твърда черупка и се държи здраво за ценностната си система, а Телецът може да е инертен, но е невъзможно да бъде поместен, когато забие копита в земята. „Бъдете устойчиви в доброто” – казва Учителя Петър Дънов.  Моралните устои и непреходните ценностти ще възтържествуват над карнавала на деня.   

Заемете се належащите си дела: земният елемент е добре предствен, чрез двата знака Телец и Дева, така,че  работата със земя и природа ще се отплати добре.

 Най-светлата част от годината настъпва.  "Без страх, без тъмнина!” Слънцето осветява всичко, и разбира се черното става още по-черно, но и бялата светлина засиява по-мощно „ и тъмнината я не обзе.”

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар