18 януари 2019 г.

Тайните на месечината


Пред Лунно затъмнение сме. На 21 януари в 7:14 Луната в Лъв ще застане срещу Слънцето, което точно ще влиза във Водолей, след като се е освободило от хватката на Сатурн и Плутон. Преди да продължа с разсъжденията си за влиянието му, публикувам някои текстове от Учителя Петър Дънов за значението на месечината.

*Земята, като живо същество, и тя си има свой хороскоп, и тя има свой път, по който си върви. И нейният път сега не е тъй гладък, както е бил по-рано. Земята понякогат минава през известни области в пространството, които оказват неблагоприятни влияния върху нея. Тогава в нея стават известни пертурбации. Хората често се заразяват от тия влияния на Земята и от това се зараждат разните епидемични болести, от които понякога измират хиляди и милиони хора. Окултната наука поддържа, че влиянията на Земята върху хората преди милиони години са били толкова лоши, че човечеството е бедствало – щяло да загине съвършено, да загуби своя път. Вследствие на това се е създала Месечината. Окултистите казват, че в тялото на човека има известни органи, където се складират нехармоничните енергии в него, които действат разрушително и са причина за отливите. Влиянието на Месечината в този случай седи в това, че тя изтегля всички зловредни сили у човека, които го разрушават. С това се обяснява защо някои лунатици при изпразването и пълненето на Луната менят състоянията си.
 Наблюдавайте какви състояния имате, когато се пълни Месечината, и какви, когато се изпразва. Някой път имате някакво неразположение или някакво мрачно състояние на духа: забелязвайте каква е фазата на Луната при това ви състояние.
* Някой ще запита: „Какво има на Месечината? Трябва да ви заведа там, за да видите. Месечината не е, както някои казват, пуста. Тя не е пуста. Тя е много хубаво място, но ако ние се пренесем със своя организъм в нея, тя не е нагодена да ни приеме и ще ни очаква смърт. Но ако отидете в нея с духовното си тяло, там може да разберете отлични работи. Тя е първата станция за Слънцето, нагоре. Ами ако бих ви казал какво има от другата страна на Месечината, знаете ли каква тревога би настанала в учения свят? И защо Месечината е спряла да се движи около себе си, защо обръща само едната си страна? .

Казвам, че в Месечината има отличен живот. Често онези, които завършват еволюцията си и има да слизат още на Земята, но не са слезли досега – има още много човешки души, които като завършат там своята еволюция, тогава ще слязат на Земята. Някои казват, че са слезли. Не са слезли още. Там има още много души.
* Когато месечината се пълни и празни, тя упражнява противоположни влияния. Ако вие сте посели боб или любеници, когато месечината се пълни, тя спира растенето на дините, не действа благотворно. Затуй е хубаво когато сеете, месецът да бъде в разсип, защото отразената светлина, която месецът изпраща, тази светлина, която идва от месеца, действа отрицателно върху растежа на растенията. Този закон действа и когато органически искаме да растем, да се поправи нашето здраве. Ако болният човек вечерно време гледа повече месечината когато се пълни, това не действа благотворно. 
 Когато човек се ражда, зависи какви са неговите отношения, от степента на неговото развитие, как ще му подейства известна месечина.

 Ако искате вашите идеи да растат, месецът ви трябва да бъде в разсип. Ако искате вашите добродетели да растат, месечината трябва да е в пълнене. Следователно, когато месечината се пълни, действа благотворно на духовните хора, които искат духовно да растат.
А сега, за Лунното затъмнение. Танц на триото Слънце – Луна – Земя. Слънцето – Земята и Луната са на една ос и във фазата пълнолуние сянката на Земята пада върху Луната, която не може да приеме светлина от Слънцето. В дните преди затъмнението хората изпитват емоционален прилив и както пълнещата се Луна предизвиква прилив на океаните и моретата, чиито ниво се надига с около 9 см, така и в нашия емоционален живот има приливна вълна, която в случая със затъмнението, е още по-силна. При това затъмнение Слънцето точно влиза в знака на свободолюбивия Водолей, а Луната в гордия Лъв. Най-точният аспект към оста Луна- Слънце е квадратът, образуван от Уран. Внимавайте, защото може да ви се прииска да „скъсате въжетата”, да предприемете резки действия, търсейки свободата си, да бъдете припряни и нетърпеливи. Може да ви залеят „земни грижи”, които да ви се сторят по-тежки, отколкото са в действителност. Умът е ажитиран, може да ви накара да се хвърлите към реализация на рисковани планове и начинания.
Втори значим аспект към Луната е съвпадът на Венера и Юпитер в Стрелец. Този, иначе много късметлийски аспект, образува полуквадрат към Слънцето и квадарт и половинаа към Луната. Изучаващите астрология знаят, че подразделенията на квадрата са силно кармично наситени.  Какво означава това? Небходимост от преработвване на кармични, тоест дълбоко заложени в нас модели емоционални реакции; на пречистване – на емоциите, мисълта и действията. В този случай вероятно ше се проявят модели, свързани с нисшата природа на участващите знаци и планети, някои от които са разпуснатост, склонност към лукс, грандомания, щестлавие, арогантност, липса на толерантност, незачитане на околните. Може да ги проявим самите ние, а може да ги видим огледално у околните. Наблюдавайте и чистете. (смайл)      
Напрежението ще спадне след затъмнението. Плановете и ситуациите около нас ще добият яснота, и ще се изчисти ненужното, за да остане същественото.
В здравословно отношение напрегнатият аспект с Уран може да доведе до смущения в месечния цикъл при жените, през тази и началото на другата седмица, а при мъжете – раздразнение и склонност към гняв и насилие. Умствено напрежение и безсъние са също състояния, които ще намалеят след понеделник, който е и ден на Луната.
Завършвам с една формула на Учителя, която сега е особено актуална.
Когато направиш една грешка, обърни се към месечината и кажи: "Месечинко, научи ме как да изхвърля греховете си, как да ги изкарвам навън, за да мога и аз по този начин да се очистя." Когато наблюдаваш слънцето, кажи: "О, слънчице светло, слънчице ясно, като гледам твоите добродетели, покажи ми начина, как да проявя и аз своите скрити добродетели и да ги разработя в себе си."
         

Няма коментари:

Публикуване на коментар