28 декември 2018 г.

В дните на прехода. Пред портала!


Дните  между Рождество на 24 декември и Йордановден на 6 януари са специални. В българската народна традция са известни като „мръсните дни”, а в духовните традиции на много народи се говори за дванадесетте святи нощи. Какво може да е общото?
В тези дни и нощи е изтъняла границата между световете. Според Учителя Беинса Дуно тя изобщо е една хилядна от милиметъра, този и „онзи” свят са вплетени един в друг. И зависи от нас до кой свят ще се докоснем. Дали ще усетим пакостливото присъствие на духчета или ще ни погали ангелско крило.  В два предишни материала писах за зимното слънцестоене и Новораждането, за цикъла, който се завърта отново и отново всяка година. Тази година преходът 2018-2019, маркиран от Рождество и Йордановден е особен, силен. Краят му е ознаменуван с новолуние и слънчево затъмнение в Козирог, като Сатурн присъства заедно с Луната и Слънцето в собствения си знак.
     Танцът на Слънцето, Луната и Сатурн, които преплитат енергиите си, прави още по-значими тези дванадесет денонощия. Луната се разпада и е време да оставим зад гърба си всичко, което вече не ни е нужно. Новото семенце е положено в земята, но още не е пуснало коренчета. Сега подготвяме почвата, изхвърляме плевелите в съзнанието ни, които ще биха му попречили да се развие. Подреждаме живота си.
     Новата година всъщност ще започне от шести януари - новолунието в Козирог и първото слънчево затъмнение за годината, макар, че то няма да се види от Европа.  Сатурн винаги задържа нещата за да узреят. Ако въздържим новите си проекти и инициативи, след 6-ти ще имаме условия за добър старт. Първите два месеца на годината, без нито една ретроградна планета,са много добри за новите начинания.
А сега минаваме по коридора между двете години. Всеки от дните до Шести е, и ще бъде наситен с определен урок и с възможност за пречистване. Наблюдавайте се. Огледайте се.  Какво усещате остаряло, изчерпано и какво ви носи радост? Не се страхувайте да изхвърлите от дома и съзнанието си всичко овехтяло. Нека да поискаме съвет и от невидимите помощници – Светлите същества около нас. Защото сега те са много близо, само трябва да се помолим и да се вслушаме в отговора. А той идва с малката топлинка в гърдите и усещането за светлина. Сега ни е дадена силата да трансформираме нещо в себе си.
При шесто упражнение в паневритмията, Отваряне с жест на ръката показваме как се отваряме за топлота и обич, да навлезат нови светли мисли в живота ни, и едновременно затваряме вратата за старите мисловни и емоционални модели, които  ни дърпат назад. При следващото упражнение, Освобождаване – символично късаме въжетата, с които сами сме се оплели. Разплитайте се, направете усилие да излезете от привични реакции и състояния, чиято безполезност и дори вреда много добре съзнавате.  Изхвърляйте вехториите. И се оглеждайте, вслушвайте се за онова, което иде. Полека се отваря порталът на Новата година. И ще дойде моментът, когато разперваме крила за да полетим в 2019. Обновени. Пожелавам ви го!  

1 коментар:

  1. Здравейте, Светла!
    Сега четох написаното от вас за тези „специални” дни, между 24.12 и 06.01. Искам да ви Благодаря за това което правите и дано все повече хора се вдъхновяват за мисията на Добрите Дела!
    Мирослав Танчев

    ОтговорИзтриване