27 август 2019 г.

Дева – човешки и ангелски образ


В ранните часове на 23 август Слънцето влезе в знака Дева, настигайки Венера и Марс. Венера беше навлязла два дни преди това в същия знак, а Марс  - на 18. Навлизането на Слънцето в един знак, (ингресията  – астролозите обичат чуждици – смайл) сменя цялостната настройка на живота. В случая най-точният аспект на Слънцето при навлизането в Дева, е съвпадът му с Марс и Венера.
Така, че ще преживеем всички страни на знака, до голяма степен пречупени през призмата на този свъпад.

Какво е Дева?
На санскрит думата означава Божествен, блестящ, сияен.
Значението й в нашия език е чист, непорочен. В астрологията този земен подвижен знак с разглежда в няколко аспекта:
На физически план – работливост, прецизност и точност, чистота и здраве, чистоплътност.
На душевен – смирение и скромност, готовност за служене, душевна чистота.
На умствен – активен, изобретателен, аналитичен и критичен ум,
Дева е знакът на ангелите – Служителите, преносители на Божията мисъл, обитаващи в чистота и светлина.
Дева е изобразявана в старата астрология като девица с житни класове в ръка. Това е съчетание на чистия ум, незатъмнен от страсти и  зрелостта,  осъществяването, изкласило в дела. Многопластово е значението на този символ, защото в житния клас се проявява и Христовото съзнание, и човешката душа, облякла се в материя, за да се самоусъвършенства.
Изберете си някои от аспектите, с които да започнете, защото постепенно те ще се разгърнат в живота ви през месеца на Девата. Ще ги забележите, ако можете да се самонблюдавате. А може би Животът вече е избрал нещо за вас?

Венера и Марс в Дева
Когато Слънцето осветява съвпада на Марс и Венера в Дева, както през изминалите няколко дни от 23, се поставя въпросът за внасяне на чистота в мъжко-женските взаимоотношения, любовта и секса. Осъзнатост доколко са здравословни за душата ни интимните или романтични отношения, които в момента поддържаме. Чисти ли сме в намеренията си? В отрицателен план може този съвпад да се е изразил в разпуснатост, за която се заплаща скъпо впоследствие.
Но Марс и Венера са и нашите воля за изява (Марс) и емоции (Венера). Сигурно е имало обстоятелства, и ще има, които ще ви накарат да се вгледате повече в емоционалните си реакции и да внесете повече яснота в действията си. Да развиете по-рационален и обмислен подход към начинанията и плановете си, да успокоите реакциите си и острието на Марсовата енергия  да бъде насочено за разумна работа.

Първите градуси
Прочетох някъде едно изречение, което ще цитирам. „Лъвът отмина, банкетът свърши, сега някои трябва да раздигне масите и да разтреби.” Това е Дева. В последните градуси на Лъва сме били на пиршество, сега в първите на Дева или сме вдъхновени от него, или се възстановяваме от излишества. Дева е свързан със здравето, но физическото здраве е функция на емоциите и мислите ни. Така, че все отнякъде ще трябва да започнем да чистим още в началото на знака.
Когато се активират първите градуси на един знак, особено първи и втори – същността на знака се проявява в разгърната палитра, но бързопреходно. Може би сега сте преминали през леки кризи на осъзнаване на всички области в живота, които се нуждаят от пречистване, преустройване, усъвършенстване – и на физически и на душевен план. Може би са се родили планове за бъдещето – конкретни, практични. Може би се блъскат дори няколко плана в ума ви, които се променят. Дева е много ментален знак и когато е активиран, прави ума много неспокоен. 
Може би сте решили да направите нещо за здравето си. Сега е моментът  за всякакъв вид детокс диети, терапии и практики за пречистване – Луната се разпада, може да изхвърлите всичко отровно и вредно от тялото и емоциите си! Дева управлява тънките черва и е добре сега да ги пречистим, така ще подпомогнем аналитичните процеси в ума си.   
Аз лично пиша този анализ със закъснение, защото в не-виртуалния ми живот се разгърнаха толкова неща, свързани с Дева, че не остана време за компютъра.

И какво по-нататък?
Когато една планета, или Слънцето , преминава в средните градуси на един знак, дейностите ни повлияни от този знак, са интензивни. Вижте в хороскопа си къде се пада средата на Дева и се гответе за работа в тази област на живота си. Още повече, че Слънцето в Дева ще достигне в средните градуси на Зодиака във фазата на растяща Луна и преди пълнолуние ще активира Сатурн и Юпитер. Така, че от 1 септември – пълен напред. Меркурий също ще влезе в собствения си знак Дева на 29 август, следователно от 29 август до 14 септември имаме огромен фокус на енергия в Дева и съответно в областа на вашия хороскоп, заета от него.  Само не прегаряйте в работохолизъм! Работната активност на Дева е само повърхностната й характеристика. Спомнете си евангелската притча за Марта и Мария.

А Марта се мълвеше за многото слугуване; и застана, та рече: „Господи, небрежиш ли, че сестра ми ме остави сама да слугувам? Речи ѝ, прочее, да ми помогне“. Отговори Исус и рече ѝ: „Марто, Марто, грижиш се и се мълвиш за много нещо; но едно е потребно: а Мария избра добрата част, която няма да се отнеме от нея“. (Ев.Лука 10:40–42)
Е, може Марта да се активизира особено между 5 и 8 септември. А може пък да предприемете нещо различно, свързано с душевното и физическото ви здраве. ( астролозите да погледнаат аспектите за тези дни – смайлче). Може да ви се случи нещо съвсем необичайно, например някой ангел да ви посети!
За последните градуси на знака ще стане въпрос дуг път. Те са критични поради това, че сумират цялата характеристика на образа и я преживяваме  в кондензиран вид. Това ще ни се случи веднъж на 13-14 септември – на пълнолунието в Дева – Риби, когато Меркурий се намира в края на Дева, и после на 22 септември, когато Слънцето ще се сбогува с Дева.
Но наистина си е отделна тема за размисъл. 

Има мистерия в този преход между Лъв и Дева. Това е сфинксът. И е трудно да разрешим загадката му. Изисква умът да се свърже със сърцето и това ще позволи на душата да действа в материята. 

      

Няма коментари:

Публикуване на коментар