15 септември 2019 г.

Лечебна красота

Посветено на седмицата на терапията на Д-р Бах ( 23-29 септември)


Ще се съгласите ли, че дните около есенното равноденствоие са най-красивите в годината? Природата е разгърнала пъстрата си палитра и под меката светлина на слънцето сияе с всички цветове.
Тази година  от днес – 15 септември започва преходът между двата астрологични знака Дева и Везни, изразяващи стремежа към красота и съвършенство. Венера и Меркурий навлязоха в знака Везни, Меркурий вчера, а Венера – днес и скоро ще ги последва Слънцето.

За значението на архетипа Дева писах в предишен пост.
 Везни, чиито управител е Венера, традиционно се нарича знакът на красотата и хармонията, но това не изчерпва съдържанието му. Везни като архетип има изразена социална мисия да свързва хората, да внася справедливост и ред и на тази база – хармония. Не става въпрос за човешките понятия за справедливост, а за онзи съвършен ред, който царува в небесата, тоест законите на Духа да бъдат свалени и приложени на земята. Везни се опитва да свали Небето на земята.



В този период на годината е роден д-р Едуард Бах
(24 септември 1886 – 27 ноември 1936), създател на една колкото красива, толкова и съвършена лечебна система – лечението с цветни есенции. Тя почива на космичните закони, и затова е чиста, красива, финна, общодостъпна  и съвършенно безвредна.



Когато погледнем хороскопа на д-р Бах, виждаме струпване на планетна енергия точно в двата знака Дева и Везни. Когато се е раждал, повечето планети са били в тази част на небето, между Лъв и Везни. Животът му е посветен изцяло на откривателство, отдаденост на хората и на каузата да помага.
Хора с толкова фина душевност и чувствителни към чуждата болка, не могат да живеят много дълго на  земята, и д-р Бах си е заминал от този свят само на петдесетгодишна възраст, по време на сън, както си заминават Божиите избранници. Повече за биографията му можете да намерите чрез този линк.
Лечебните есенции се приготвят по неговия метод, като воден извлек от цветя и дървета, растящи навсякъде около нас. Този извлек съдържа същността  на растението.

Как може да лекува едно растение?
Следните извадки са от книгата на Пол Седир: „Окултна анатомия на растението”

  “ И рече Бог: да произведе земята злак,трева що дава семе  по свой род и подобие,  и плодно дърво, що дава според рода си на земята плод, чието семе си е в него.                               Тъй и стана.”   Ден трети .   Битие, гл. 1 стих 11

  Растителното царство е могло да се появи тогава, когато е се е образувала твърдата почва (третият ден на Сътворението) Тогава на планетата е слязла жизнената вълна, която за първи път е внесла живот върху неодушевената до тогава земна повърхност. Тази вълна е символ на красотата, поради което растителното царство е посветено на Венера. Растителният живот се явява като резултат от взаимодействието на слънчевата светлина с жизнената искра на Земята.
Минералите в почвата са под влияние на планетата Сатурн. Под въздействието на Слънцето връзките на техните атоми се разхлабват, елиминират Сатурновото сцепление и зърното може да расте.
Виждате, че според Седир растението се развива след като жизнената вълна, символ на небесната красота, отслабва строгата „прегръдка” на Сатурн.
Не мога да пропусна една астрологична препратка:  знакът Везни е управляван от Венера, но Сатурн екзалтира в него, т.е. е най-силен. Така, че в този знак се съчетават Красотата на Душата и законите, внасящи справедливост в Битието. Но за Везни, Венера и Сатурн  ще пиша по-нататък. Сега да се върнем към растението. Ето ще малко информация от „Окултна анатомия” на Седир:

                        СТЪБЛО - Юпитер, Венера и Луната стимулират растенето на стъблото, Марс го подсилва още повече, а Сатурн дава твърдата обвивка и образуването на възли по растението.
     КЛОНИ - явяват се като резултат на стремежа на растението да се освободи от своята неподвижност. Особено през пролетта Меркуриевата жизнена сила се бори с подтискащото Сатурново влияние. Венера помага за образуването на млади клончета и пъпки.
     ЦВЕТЪТ се образува основно под влиянието на Юпитер и Венера. Всъщност и другите планети оказват влияние за това и придават различната окраска и аромат. Оцветяването е проява на любовта при растенията.
      ПЛОД -  След цъфтежа силите на растението се пренасят в плода. Всичките седем планети влияят в различна степен и определят неговия вкус. Узряването става под влияние на Слънцето.

Забележително: растенията усвояват два вида етерни енергии – праната, идваща от слънцето и жизнената енергия на планетата. И същевременно носят качествата на определни планети и астрологиччни знаци. И като цяло са израз на красотата и на качествата на планетата Венера – тази, която в съвременните астрологични ръководства наричат душа-близнак на Земята; тази, която виждаме сутрин като Зорница или вечер  като Вечерница.
Духовната наука ни запознава с фините тела на човека - физическо, етерно (енергийно), астрално ( емоционално), менатлно ( умствено) и каузално (причинно). Емоционалното и умственото ни тела са образувани от преплетените ни чувства и мисли. Това е неръкотворната дреха, която си шием или кърпим. Е, за кърпенето ни помагат точно растенията с тяхната чистота и невинност. 
Четох преди време една богомилска легенда:

„Създал Господ човека, направил го от кал и го сложил да съхне на слънце. Създал го съвършен. Минал дяволът покрай него и като видял това красиво творение, изпълнил се със завист и злоба и го намушкал с пръста си на няколко места. Когато Господ се завърнал и видял нараненото си творение, разбрал, кой е свършил тази работа, но след миг размисъл набрал цветя и треви, запълнил с тях дупките и ги загладил.”
Та ето, и ние си носим следите от дяволския пръст и цветята могат да ни помогнат, ако е Божията воля, да ги запълним.

Човекът има две естества: земно и Божествено, небесно. Земното ни естество е много податливо на влияния и емоции. Много гласове ни говорят на тази равнина и заглушават тихия глас на Духовната ни същност.
Доктор Бах открива в цветните есенции един нежен и силен помощник за душата ни, която – колкото и да е силна горе, толкова е ранима тук, долу. Есенциите, приготвени от цветя и дървета изцеляват душата ни, като й помагат  да възстанови частици от своя свят – свят на красота и радост. И не е чудно, че най-бързо от това лечение се повлияват децата. Те все още не са изгубили връзка със световете на красотата и радостта. Живоът, който им предлага съвремието ни, е нараняващ по всякакъв начин и моя убеденост е, че всяка майка може да добие знание за този вид лечение и да помогне на детето си като му дава при нужда от цветните есенции – един метод общодостъпен и съвършено безвреден.
Красотата ще спаси света”
 – в младите си години никак не разбирах този израз на Достоевски. Духовната наука ми разкри, че красотата слиза от един възвишен свят на съвършенство, че човешката душа копнее за нея, защото това е нейният свят. А практикуването на терпията с цветни есенции на д-р Бах ми доказа, че красотата лекува. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар