31 май 2020 г.

Затъмнения и просветления



Здравейте, очакваме три затъмнения – Лунно на 5 юни, Слънчево на 21 юни, Лунно на 5 юли. Какво ни носят? Може би просветление! За възможностите, които носи предстоящото другата седмица, вече писах. Сега да видим какво изобщо са затъмненията?

При лунните затъмнения, във фаза пълнолуние Земята хвърля сянката си върху Луната, като застава между нея и Слънцето. 

При Слънчевите затъмнения Луната във фаза новолуние е точно между  Слънцето и Земята и хвърля сянката си върху Слънцето.



 Защо нямаме  затъмнения при всяко пълнолуние и новолуние? Поради това, че лунната орбита


е наклонена с 5 гр. спрямо земната и всъщност трите небесни тела застават на една плоскост само около 5 пъти в годината. 

С други думи, затъмненията са нещо като танц на трима, при който тези трима влизат в тясна връзка. И основен фактор е точно Луната, защото, както казахме, когато орбитата й е с обичайните 5 гр, наклон спрямо земната, затъмнения няма.

Нека да погледнем на Луната от духовна гледна точка и да предположим какво е посланието на затъмненията.
Ето какво пише в статията си „Духовната сфера на Луната” Георги Радев, един проникновен астролог от Школата на Бялото Братство:
Въртейки се около Земята по своята тъй променлива орбита, Луната описва около еклиптиката, т.е. орбитата на Земята около Слънцето, същинска змия. Това са приблизително 13 пълни вълни, които отговарят на около 13-те синодични обиколки на Луната около Земята в течение на една година.” 
Луната – това е психичната енергия на човешката личност, която енергия се проявява в превратностите на ежедневния живот по силовите линии на съдбата, определени от Сатурн.”
„Ако се изразим с езика на индуската езотерична философия, популяризиран от теософията, ще кажем, че Луната – това е превъплъщаващата се „личност“ с нейната карма.’’

Дали можем да изполозваме затъмненията за да преработим някои кармични товари, внедрени в личността?  - Можем. При всяко слънчево затъмнение (фаза новолуние), а те са около две или три годишно, Луната приема от Слънцето нова енергия, нов начин за изяваване на същността на знака, в който се намира Слънцето с цялостната му характеристика. Това става и в индивидуалния живот, също и на планетарно и природно ниво.  Така, че дейностите и в прирдата и в целокупното човешко съзнание са силно повляни от тази характеристика. В индивидуалния човешки живот, домът на хороскопа, където намира място затъмнението, става  съсъд, готов да приеме обновената енергия на знака.

При Лунното затъмнение, т.е. при фаза пълнолуние, се активира оста на двата противоположни знака, в които се намират Луната и Слънцето и се отваря портал между тях, където може да се излеят интегрираните характеретистики на тези два знака. В случая това са Близнаци – Стрелец и на 5 юни и Рак - Козирог на 5 юли.
За оста Близнаци - Стрелец гововрих в "Aстрологични акценти"
И сега, нека  да споделя какво казва Учителя Беинса Дуно за Месечината, която наричаме „мъртво светило” в различни лекции :

„Светиите и учителите знаят, че на Месечината има живот и то много възвишен!  На Месечината живеят светии и гениални хора.”
”Животът на Луната е съществувал преди този на земята. Съществата там са по-учени, по-културни от хората на земята. Хората на земята са деца по отношение на съществата, които живеят на Луната.”
„Ние поддържаме, че на месечината има около сто хиляди души, които са много учени и напреднали, та не им трябва много вода там. Те са изпратили всичката вода на земята.”
„Много учени са, живеят под кората, имат градини, плодни дървета, всичко. Използват слънчевата светлина, вкарват я под кората; излизат навън, понеже имат много хубави условия за изследване на небето, понеже то е всякога ясно, никакво замъгляване няма. „
Месечината  играе важна роля, тя изтегля всички отрови от Земята. Ако не е Месечината, положението на хората щеше да бъде ужасно. Почти половината от злините, от това зло, което хората вършат на Земята, Месечината го изтегля. Тя е място на чистене. В това отношение тя помага на Слънцето. Силата на чистенето иде от Слънцето, а Месечината го изпълнява.”

Чистене, чистота са ключови думи за Луната. Много важно е да се разбере, че всички Лунни фази са винаги възможности за обновление. Понеже Луната е свързана с ума и с мисъл – формите, може да използваме и двата вида затъмнения за да се пречистим от емоционални реакции, които замъгляват ума ни – при Лунно затъмнение и да се освободим от стари, кармични мисловни модели – след Слънчево затъмнение. Обаче в дните на затъмненията и в предшествващите дни, сенките най-вероятно „ ще си покажат рогата”, ще  изпълзят, за да ги видим и осъзнаем. Наблюдавайте себе си и света.  
Когато се чуе думата затъмнение, асоциациите са с нещо мрачно и тревожно. Появяват се прогнози от булевардната астрология, всяващи страх. За този вид астрология Учителя Беинса Дуно казва, че е” черна магия”. Защо? Заради страха, и негативните програми, които се насаждат в човешката душа. То и без това сме податливи на страх. В това отношение ние, хората сме като начинаещ велосипедист, който тръгва да  кара по равно поле, и ако само един стълб има насреща му, уцелва точно него да блъсне.
Новолунията и пълнолунията са част от месечния ритъм на живота, затъмненията са част от годишния му ритъм. Същесвтеното е да видим възможностите за развитие, каквито те ни дават.

Астролозите могат по-точно да разгледат аспектите, които се образуват при тях, но не е нужно да си астролог, за да се заинтересуваш от най-хубавото, което носи всеки астрологичен знак, в които затъмненията стават и да се опиташ да реализираш част от тези качества; същевременно да видиш дали пък нямаш някои от слабостите, които са му присъщи и да се опиташ да се освободиш от тях.
Винаги, когато изляза навън след като затъмението е минало, усещам почти физически лекотата в атмосферата. Диша се по-свободно. Понякога знаем, какво се е разчистило,понякога не. Пожелавам да се засили светлината на съзнанието ни и да ни води, защото всичко, което се случва е предметно учение за нас – малките деца на Вселената. И така, започва много силен месец юни, за който ще пиша в друг пост.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар