21 септември 2020 г.

В търсене на съвършенството и хармонията – между Дева и Везни.

 


Между новолунието в Дева ( 17 септември) и навлизанетона слънцето във Везни(на 22) е време да попием в себе си качествата на двата знака. Дева е търсенето на съвършнество, чистота и точност,  Везни е красота, равновесие и справедливост. Дали ги имаме в живота си?  Дали се поболяваме, когато не ги намираме около себе  си? Хората, които имат съчетание на двата знака в рождените си карти търсят образци на съвършенство навсякъде и понякога са най-строгите съдници на света и себе си.  

Всеизвестна е фината, нежна страна на двата знака, но да не забравяме,че Дева носи в себе си изискването за чистота и ред, а Везни, който се слави като знак на равновесието съдържа и неумолимата строгост на Закона и справедливостта. Везните, които сега са символ на системата на правораздаване в ръцете на Темида, са били изобразявани в ръката на Архангел Михаил, а и в египетските фрески в ръцете на бог Анубис, който претегля делата на душата.

А в сезона на Везните, ние претегляме делата си от първата половина на слънчевия цикъл. Началото му отбелязахме с встъпването на слънцето в 0гр. Овен. Сега, с ингерсията му във Везни, то е изминало половината на своя път в природния кръговрат. Е, време е за равносметка. Какво направих през първата половина на годината? До какво достигнах? Въпреки ограниченията. Дайте си малко време да хвърлите едно око, може и две, на извървяния път. Есента, която започва от утре е сезонът на жътвата. Какво посяхме през март?

 А какво се случи в света? Ето двата хороскопа: на началото на астрологичната година и на преполовяването й. Както се казва: открийте десетте разлики.

За тези, които нямат много астрологични познания ще кажа, че в мунданната ( обществена) астрология Слънцето представлява управляващите, а Луната – народа.

На първия хороскоп – Слънцето изпъква в първи дом, мощно подкрепено от струпването на енергия в единадесети. Луничката е заключена в дванадесети дом (затворено пространство). Да си послужим с театрална сцена: властимащите са на ход, подкрепени от войска (Марс), структури за управление, видими и тайни, капитал (Сатурн, Плутон, Юпитер) и всичко това е свързано с втори дом – материални притежания, където се намира Венера в Телец – пари, банки, имоти. Става някакво преразпеределние, промяна – Уран (бунт, промяна, но и нови технологии), също в знака на Телеца, е в квадарт със струпаните фигури в единадесети. Квадаратът е образуващ се и когато се образувва напълно през януари – февруари 2021 ще гръмнат последствията.

Луната е заключена по домовете си с помощта на измама – Нептун, който създава измамна реалност е в собствения си знак Риби и властва в полето на първия дом на хороскопа – т.е.  това, което се вижда, вместо да си стои в дванадесети, където му е мястото и където би могъл да прояви присъщите си висши качествва – милосърдие, състрадание, вяра и висши духовни прозрения. Е, на негово място там е Луната – народът, призван да се обърне към тези изконни добродетели – състрадание, милосърдие, и ВЯРА. Да се обърне към душата си, към ценностите вътре в себе си, защото отвън така и нищо не му се предлага. Една част ще се обърне наистина към вътрешния стожер на вярата, а умът на другите ще бъде подвластен на заблуждението. Северният възел е в Рак в четвърти дом. Обаче това не е само тиражираното „останете в къщи”, то е – осъзнайте корените си, дома си, родината си, обърнете се към рода си, погрижете се за децата си.

Сцената на втория хороскоп е доста раздвижена. Слънцето ( управляващите) е в осми дом, отново подкрепено от могъщото трио Сатурн, Плутон, Юпитер, което пък е в друг воден дом – дванадесети. За съжаление първото нещо което ми идва наум с тези водни домове, е за подмолни действия, тайни манипулации. Защото тук  Луната е в Стрелец - т.е. народът в знака на Кенатвъра е достаа непокорен и не подлежи на лесно обяздване. Луната е издигната в 10 дом на обществената активност.На сцената излиза Меркурий  (учените, интелигентните хора) в знака и дома на правораздаването. Меркурий носи информацията. Той участва в една стресова фигура – Тау квадарт, с противостояние между правото и силата (Меркурий във Везни в девети дом срещу Марс в Овен) а на върха й е отново Триото, поддържащо властта. А може би оставайки в сянка то ще командва процесите, протичащи между 9 и 3 дом – правораздаване и информация? А  може би ще бъде държано в стрес от системата на правосъдието? Ще има и промени в образованието – и начално и висше.Северен възел в пети дом, децата, в Близнаци и в квинконс със струпването в Козрог. Ох, образованието...  В раздвижената картина, описваща процесите във втората половина на астрологичната година, е обнадеждаващо засиленото действие на огнения елемент, елементът на Духа. Венера, Марс подкрепят Луната в Стрелец. То само Духът й остава.

Много ми се искаше асцендентът да не е краят на Козирог, а началото на Водолей, но с координати  за София така излиза. Защото краят на Козирог обещава последни усилия за запазване на статуквото. От друга страна три квинконса и Пръст на съдбата с Венера на върха му подсказват нестабилността и неочаквания развой на събития в обществен план, които ще видим в следващите месеци. 

Връщам се към началото. Въпреки видимостите, има върховна справедливост. Ще бъдем свидетели. Тя идва обикновено оттам, отдето не очакваме. Най-богатите, най-властолюбивите не са за завиждане. Сещам се за един пасаж от беседа на Учителя. Той два – три  пъти споменава в беседите си Рокфелер като пример за ограничения ( не знам кой от представителите на тази фамилия е бил негов съвременник) и казва  следното:Най-големият милиардер в Америка, Рокфелер, който разполага с гори, с имения, с къщи, страда от стомах, нищо не може да яде, и лекарите му препоръчват да се храни само с овесена чорба.Действително, търсенето на богатството, в това е смисълът на живота, не е където го търсите. Любовта, това е великият живот, това е смисълът на живота, това е богатството на човешката душа. 

Малките красиви и правдиви постъпки са тъканта на нашия живот. Красотата е храната за душата, а човек е здрав когато душата му е нахранена. Миговете на покой и тишина, когато имаш усещането, че целият свят е в равновесие и ти си част от него, са много кратки, но те зареждат да си успешен и непоклатим в турбуленцията на ежденевието. 

Да се спрем пред малките изяви на красотата, които са около нас, ще ги намерим в едно цвете, в един узрял плод, в една усмивка.

Съхранете си ги. 

"Аз съм Съм истинната лоза, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене и Аз в него, той приноси много плод. Ев.И. 15:5  Защото, ако не се уморяваме, навреме ще пожънем. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар