20 септември 2021 г.

Пълнолуние в Риби

 

Здравейте,

Един ден преди пълнолунието, нека да кажа и аз няколко думи за него в общия астрологичен хор. Щях да си го премълча, но ме подтикнаха едни очаквания, които прочетох,  за мистично пълнолуние и вълшебства.  Да, Луната, минавайки в Риби, прави съвпад с Нептун, което предполага емоционален разлив и прилив на фантазия,  отнасяне в един нереален свят. Обаче, да не забравяме Слънцето – голямото светило. То е в последните критични градуси на знака Дева. Така, че за вълшебствата, кой каквото може, това ще си направи. Макар да си имаме  рибешките моменти на отнасяне и емоционални вълни, ще трябва да проявим качествата на Дева: практичност, внимание към детайла, организиран ежедневен живот. Служене.  Да, трудничко е на Рибите. Но пък какво по-хубаво от фантазии, въплътени в дребните ежедневни неща  на живота; от красота и изящество, реализирани в детайлите, изработени от нашите ръце. Иначе ще се уплетем във водораслите.

Идва есента! Дните, оставащи до края на месеца си струва да бъдат разгледани по-подробно защото са наситени с интересни обрати.

На първо място е навлизането на Слънцето във Везни, един ден след пълнолунието, на 22 септември в 10:20pm. Луната, едва се насладила, както й се полага, във водния знак Риби, ще навлезе в Овен, и не само ще навлезе, но вечерта наа 22 ще активира квадрат между Плутон и Меркурий в 25-ти градус съответно на Козирог и Везни. На това заслужава да се обърне повече внимание. Плутон се спотайва почти два месеца в същия този градус и пак в него ще обърне хода си на 5 октомври. За изучаващите астрология е интересно да отбележат дали имат някакъв фактор в същия градус на който и да е кардинаален знак. Меркурий ще сложи край на Плутоновото „безмълвие”. От 22 до 24 септември ще трябва някои карти да бъдат сложени на масата. Плутон ще трябва да измъкне от подземията си потулени неща. А след това, на 27 септември, Меркурий обръща хода си назад. Какво означава ретрограден Меркурий вече всеки знае, 😃(смайлче), но мисля,че откакто стане „ретро”, съпроводен с разпада на Луната, ще се отлее доста нагнетена енергия, дори с цената на разпадане на идеи и проекти.

Очертава се дните около и след 22 да бъдат доста емоционални. И като става въпрос за емоции, не може да не намесим Венера. Тя е в Марсовия знак Скорпион, докато  Марс е в нейния знак Везни. От средата на септември проявяваме емоциите си по по-бурен, страстен, Марсов начин, сексуално ориентиран в личния живот, а в обществения често сексуалната енергия кристализира във фанатизъм. Вероятни са емоционални кризи, особено в дните, когато Венера ще „закачи” Уран и Луната на 23 и отчасти 24 септември, заставайки в опозиция с тях. В широк аспект, оста Телец – Скорпион ще бъде активна тези два дни: моите желания, страсти, чувството на сигурност и какво ми пречи да го имам.

И ако овладеем емоциите си в последните дни на седмицата, в неделя на 26 може да  си отдъхнем. Властва негово величество въздухът, Умът става по-обективен и ясен, „отделяме зърното от плявата”. Марс във Везни сключва съюз със Сатурн във Водолей, още от събота вчер. Марс във Венериния знак Везни се старае да спечели съюзници за делата си, убеждавайки ги в своите идеи. Сега Марсовата енергия се проявява като сила на волята, изразена чрез разговори и убеждаване. Луната също се премества във въздушните Близнаци в края на неделния ден, така, че в новата седмица, започваща от 26, умът взема надмощие над емоциите. Политиците и работещите за различни сдружения и обществени каузи ще търсят пътища едни към други. Марс във Везни със Сатурн във Водолей, подкрепени от другите светила във въздушни знаци: Слънцето, Юпитер и Луната ( на 26, 27, 28), ни дават възможност си изясним взаимоотношения, и да пренасочим енергията си към градивни връзки, като отсеем ненужното. Да имаме смелостта да приключим със ситуации, които са създавали напрежение или с некоректни връзки.

И така, на 27, в последния понеделник на септември, Меркурий тръгва ретроградно във Везни, а на небосвода остават да се движат напред само две светила: Марс и Венера. Всички останали 6 планети са ретроградни! Чудесен период за равносметка и приключване. За обръщане навътре, вглъбяване.

Целият период от пълнолунието до новолунието на 6 октомври е време, в което можем да внесем яснота в подхода си към проекти, хора, обстоятелства, да поправим това, което ще ни ползва занапред и да оставим да си отидат неща, които не са полезни за нас. Това е част от завършека на голямо преустройство, обусловено от ретроградното движение на външните за Земята планети. Защото през октомври един след друг обръщат хода си напред: Плутон – на 5 октомври, Сатурн – на 11 октомври, Юпитер и Меркурий заедно – на 18 октомври. Набира скорост нова вълна. (Не ковидна!)

В края на септември, на 29 западната езотерична традиция чества деня на Архангел Михаил. Нека неговият меч да ни помага да се изправим спокойно пред неизбежните предизвикателства в живота и да вървим в пътя на светлината.

Добре дошла, есен! 

Нека да пожънем добри плодове в есенните месеци на годината, плодовете на добрите семена, които сме сяли.  Пожелавам ви изпълнени със смисъл и удовлетворение последни септемврийски дни!


Няма коментари:

Публикуване на коментар