5 октомври 2021 г.

Пред новолунието във Везни. „Съблечете се от стария човек и облечете се с новия".

 

Пред новолунието във Везни нека малко да се върнем назад.  На 10 юни имаше новолуние в другия въздушен знак – Близнаци и слънчево затъмение. Приблизтелно в този период Сатурн и Меркурий  бяха  тръгнали ретроградно, а малко след това Юпитер ги последва.  Плутон също си беше ретрограден. Подобна картина на настоящата. От тогава досега сме в процес на промяна и краят му се вижда.  

Какво е посланието на ретрогрaдните планети? От наша земна гледна точка, те сякаш казват: "Я да видим дали нямам нещо забравено, някакъв пропуск?" 

При ретрограден Меркурий най-повърхностното тълкование е : не пътувай, не купувай, не започвай....
Обаче – Меркуриевите периоди на ретроградност водят в живота ни хора и обстоятелства от миналото, а сега са съчетани с ретроградиране на Сатурн, и Юпитер. Това ни въвежда в друг времеви отрязък. 

Разиграват се кармични ситуации от минали животи. Срещаме се, сблъскаваме се с хора, които са кармични врагове или съюзници. Сами не можем да се познаем понякога, защото действаме от позицията на някакво старо Аз. Зацикляме в мисловни модели, което външно се изразява в „грешки”, умът живее едновременно в два времеви периода и затова се налага особено нещата, свързани с преместване в пространството, да се препроверяват. Бъди сега! Хората с ретрограден Меркурий в рождения си хороскоп са се научили да живеят с този вид функцониране на ума и затова се чувстват в свои води в периодите на ретрограден Меркурий.

Внимателно наблюдавайте какви хора навлязоха бурно в живота ви след 26 септември. Те ви носят послание. Понякога ви показват ваш образ от миналото. Ако не го харесвате, съблечете се от него.

Да намесим Юпитер. При него ретроградният период означава наместване на моралните и религизони ценности; ревизия на това, в което вярваме и се придържаме  - понякога много твърдо. Наши възгледи и догми или се разклащат, или се вкопчваме в тях като се стремим да ги наложим на другите. Това може да става в дома, семейството, личните връзки и обществото и обикновно поражда конфликти. Промениха ли се някои ваши възгледи и вярвания  през последните 3-4 месеца? В какво точно вярвате? Юпитер през целия октомври е в23ти гр. на Водолей, което поставя акцента предимно върху обществените нагласи. Ще има трусове и промени в обществените и политически кръгове.

Сатурн след 160 дни ретрограден период обръща хода си на 11 октомври.   ( 160 се редуцира до 7 – числото на Сатурн). „Каквото вържете на земята, вързано е на небето и каквото развържете на земята, развързано е на небето.” – казва Писанието. Е, върнете се да помислите какво вързахте и какво развързахте?

 Ретроградни от наша гледна точка са външните от Земята планети, когато тя минава между тях и Слънцето, т.е. те попадат така да се каже в „сянката на Земята”. Те едновремнно са най-близо до нея, но не действат с обичйаната си сила. В ретроградните им фази енергията и силата им е „заземена”. Представям си я като кола, която се движи по стръмен планински път, с много газ, бавно и на моменти буксува. Но пък върви към връх. И ние след края на ретроградните периоди  на външните планети би трябвало да усетим как тръгват напред доста „зациклени” процеси.  Накъде ще тръгнат, зависи от всичко, което сме изработили дотогава.

Стигаме до Плутон. Днес, на 5 октомври, един ден преди новолунието той обръща хода си. От втората половина на август и до края на ноември Плутон стои в 25-ти градус на Козирог, със своята плътна, мощна трансформираща енергия. Това е същия градус, на който беше по Коледа и целия януари на 2021. Какво е започнало тогава? Да помислим и в личен и в обществен план.

Утре Луната във Везни ще образува квадрат с Плутон и ще даде някакъв знак. До 18 октомври, когато и Слънцето ще образува квадарт с него, ще преживяваме конфликтите, породени евентуално от криза на ценностната система и липса на правдивост. Защо? Плутон в Козирог провокиран от Слънце във Везни поставя акцента върху моралните ценности и справедливостта. Вътрешният баланс и хармонията във взаимоотношенията се постигат когато се придържаме към онези закони, които Бог е написал в сърцата ни. Те може и да не следват винаги външните. Квадратът показва необходимост от промяна. Напрежението се подчертава и от присъствието на Марс близо до Слънцето. 

Активни действия ще съпътстват промените. Особено силно ще усетим Марсово- Плутоновата енергия на 22 – 23 октомври, когато Слънцето се готви да влезе в Скорпион, чиито съуправители са те. Какво ни дарява този период?

 Плутон винаги изисква трансформация. При предизвикателните аспекти, които вече са налице, външните обстоятелства,каквито и да ни изглеждат, ще работят за желаната от душата ни вътрешна обнова. И съвестта ни ще тегли на везните си всяка наша мисъл и постъпка, независимо дали с ума си осъзнаваме това. Ако усещаме покоя вътре в нас, значи сме в закона на правдата. 

Знакът Везни е окастрен в съвременната астрология, защото истинският му образ са везните в ръката на Архангел Михаил. Според  източната православна традиция на неговите везни ще се претеглят делата на душата, преминаваща  в отвъдното. А мечът му въдворява Правдата на земята и наказва злото.   

 И така, Слънцето в знака на справедливостта Везни активира Плутон. Всяка планета в даден знак представя една картина. Плутон в Козирог извиква у мен следната: Там, при реката Лета, след като ни е превозил лодкарят Харон, заставаме на съд пред царя на подземното царство, пред когото не минава никакво лицеприятие.

В езотеричното познание това е моментът, когато душата застава гола пред Пазача на прага. Всъщност – пред съда на собствената си съвест.

Сега в сезона, управляван от Архангел Михаил, се осъществява законът на Правдата, а Плутон ни дава възможност да съблечем една стара обвивка.  „Съблечете старите дрехи.” – е дарът на Плутон.

„ Какво, всъщност, е старият човек? Това са старите мисли, чувства и желания, старите навици, старите дрехи, чиито последствия носим и до днес. Всички страдания – физически, сърдечни и умствени, всички лишения не са ли резултат на стария човек, на старото?  Апостол Павел казва: „Облечете се в новия човек!" 

Ако имате мъчнотии и страдания, ще знаете, че това са старите и тесни дрехи и обувки. Старите дрехи крият в себе си отрова. Като сгрешил, човек облякъл старата дреха, пропита с отрова и нечистотии. Съблечете старата дреха и облечете новата, която носи в себе си всички елементи на чистота и здраве. Новата дреха носи радост и веселие за човека. Като ставате сутрин от сън, облечете дрехата на Надеждата, на Вярата, на Любовта, на Истината, на милосърдието. Каквато дреха ви е нужна за даден случай, такава облечете. Всяка дреха, която носи известна Добродетел, е чиста, нова, здрава.

Облечете новите си дрехи и не мислете за последствията. Отворете крана на чешмата, и водата ще започне да тече. Бъдете верни на процесите, с които става събличане и обличане. Ако си паднал някъде и си се окалял, върни се у дома си. Съблечи старата и нечиста дреха и облечи нова. Не е достатъчно само да съзнаеш, че си сгрешил, но трябва да облечеш нова дреха. Ако днес си направил една погрешка, кажи си: "Утре ще облека нова дреха, т.е. ще направя едно добро".

„Съблечете се от стария човек и облечете се с новия".    Учителя

 

 

1 коментар:

  1. Слешам и гледам видео клиповете с Ваше участие. Мекота и дълбочина, знания и нагласа за споделяне, умение елегантно да се представи сложна информация, даване на отговори с финес и компетентно. Сега чета и блога Ви. Не е само удовлетворение, обогатяване е и насочване към същностното и истината.

    ОтговорИзтриване