20 септември 2018 г.

Есенното равноденствие         

         Есенното равноденствие  тази година ще настъпи на 23 септември, в 4:54 за България.
 То е една от четирите кардинални точки в природния годишен цикъл. Слънцето пресича небесния екватор, денят и нощта приблизително се изравняват.
Предстaвям откъс от статия на Б.Боев за празниците на природата, публикувана в сп. "Житно зърно" 1/1999 

 "За нас Природата е нещо велико не само по своето устройство , но и по онази интелигентност и върховна разумност,които тя проявява. Живата Природа е сбор от мислещи същества, които представляват атомите на великия свят.
          За да разберем празниците на Природата, трябва да променим отношението си към нея – трябва да я разглеждаме като жив организъм със свои форма, съдържание и смисъл. Да имаме представа от нейната форма,това означава да изучаваме всичките и форми, от съдържанието и – да изучаваме енергиите, които функционират в нея, а за да познаем смисъла е нужно да разберем какви разумни същества  стоят зад енергиите и формите.
              Природата не обича покоя и застоя. В нея съществува вечно движение и творчество, които се направляват от законите на разума.В тези закони забелязваме определен ритъм,периодичност, които са част от самата същност на Битието.
     
От централното Слънце на космоса идва мощен енергиен поток, който се предава на нашето Слънце. Този енергиен поток минава през Северния полюс и прониква през цялата земя, влива в нея живот и през Южния полюс се връща към Слънцето, което я препраща обратно към централното Слънце на Вселената.
       Движението на енергиите в човешкия организъм се подчинява на същия ритъм. Северният полюс в човека е главата и главния мозък. От там енергиите се вливат в тялото като чрез нервната система се предават на целия организъм.
      Слънчевата енергия и енергията, която идва  от центъра на земята се срещат.
Там, където се срещнат, на повърхността на Земята се заражда животът.
      През различните сезони на годината приливът на слънчева енергия към Земята е различен.Това се обуславя от положението на Земята спрямо Слънцето и обратно.

Това е цикличен процес, който има четири повратни точки : пролетното и есенно  равноденствие, лятното и зимно слънцестоене. Всяка от тези точки слага начало на нов период в жизнения цикъл на Земята, в проявленията на цялостния живот на нея, намиращ израз както в природните цикли, така и в духовния живот на човека.
    И така, първият празник на природата е празникът на пролеттта, когато има прилив на енргия във външния свят. Това е празникът на Любовта. Вторият – празникът на лятото, на “свещеният огън “е празникът на мъдростта. Лятното слънцестоене , наричано “Вратата на Рака” е свързано със стремежа на душата
да прояви щедро своето богатство в света на формите. Третият голям празник е в
началото на есента – празникът на Доброто, на Правдата, на разпределението на благата. Есенното равноденствие бележи нов прилив на духовни сили, активността
започва да се отдръпва на вътрешен план.И най- после,в началото на зимата- 22 декември, празнуваме висшето познаване на Божествената природа. Това е Рождество – празникът на Истината.
Празниците на природата имат дълбок смисъл. Те са дни, в които при различни космични условия, душата се намира в различни отношения с великата Разумност."

Няма коментари:

Публикуване на коментар