2 октомври 2018 г.

Квадрат на Венера и Марс – красота и хармония чрез конфликт


От 11 септември насам Венера и Марс са в квадрат – аспект на конфликта и необходимостта от вътрешна промяна. В астропсихологията Венера предствя женската мека същност на душата – Анима, както я нарича Юнг, а Марс е мъжката, активна същност – Анимус. Ако приемем, че в душевния ни свят се оглежда небето, сега нашите Марс и Венера са в конфликт, и много често ние решаваме конфликта си като го овъншняваме – намираме някой отвън, който да играе ролята на Венера или съотвено на Марс.
Венера в Скорпион не може много да изрази благата си същност, нуждата от любов се проявява като дълбоки емоции и страст, склонност към манипулации. Марс от своя страна в Урановия знак Водолей има нужда от свобода и никак не е  емоционален, може да е склонен да експериментира с връзки от всякакъв род, но умът му е фокусиран в неговите си дела и планове. „Не ме занимавай с чувствата си!” Сега, зависи с кого ще се идентифицираме, но ако венерините щерки се опитат да задържат изкъсо  мъжете около себе си, със страст, бурни емоции и манипулации, ВОДОлейският Марс може да ги полее със сруден душ: манипулациите ще бъдат разгадани, а емоциите и страстите охладени.
От друга страна да си спомним,че Скорпион е знак, чиято висша същност е представена от Орела и времето е много добро да огледеме себе си от височината на неговия полет. Венера в знака Скорпион – Орел има силата да трансформира. Ако се издигнем над личните чувства,емоционални страхове, желание за притежание и обсебване на партньора (написаното важи и за двата пола), Марс във Водолей ще ни даде необходимата широта на мисълта за да разперим крилете си и квадратът ще се прояви като желана промяна.
Проектите, които сме започнали в средата на септември ще вървят нататък, но се нуждаят от някакви промени и от внасяне на яснота. То може и да стане след конфликтни ситуации, след които обаче въздухът трябва да oстане озониран. И понеже, променяйки себе си, променяме света около нас, т.е. действащите лица в него, да започнeм от себе си.
Отношенията Марс – Венера сега, всъщност са част от Марсово – Венерин цикъл, започнал точно преди една година.
На 4 – 7 октомври 2017 те са били в точен съвпад в  Дева. Съчетаната им енергия в този работлив знак  ни е дала възможност да започнем нови неща, проекти, взаимоотношения, особено след новолунието на 6. Върнете се една година назад и си спомнете какво е занимавало ума, сърцето и волята ви тогава. Сега вървите към реализaция.  
На 23-26 февруари те са били в квадарт в подвижните знаци Риби (Венера) и Стрелец (Марс). И тук е имало доста динамика, огън „дъжд и сълзи”. Срещи и раздели? „Дай си ми куклите...?”
Точно при лятното слънцестоене на 20-23 юни  са били в опозиция, като Венера е била в Лъв, а Марс вече си е бил във Водолей. Какво искахте да реализирате, и успяхте ли? В какво бяхте влюбени? Радвахте ли се на живота?
И така стигаме до настоящето.  Венера ще променя Марс. Ако сменим някои свои отрицателни емоции с осъзнаване, нашият Марс във Водолей може да разгърне дейността си. Това е фаза на цикъл, изискваща промени. Възможност за преобразуване на модели, създадени от егото. Както винаги, имаме два пътя. Пътят „ти..., ти така направи...” ще ни донесе опитност и може би достигане до хармония, но чрез конфликт.  Пътят „аз ... аз трябва да се променя... за да постигна каквото желая ” е по-труден, но си струва да се опита.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар