29 ноември 2018 г.

Юпитер в Стрелец – търсене на Истината


Минаха три седмици, откакто Юпитер влезе в собствения си знак Стрелец, минаха няколко дни, откакто Слънце и Юпитер бяха в съвпад и започна новият Слънчево-Юпитеров цикъл. Какво носи в колективния и индивидуалния живот тази планетна сфера? Висшите добродетели са истинолюбие, справедливост, философска нагласа и широта на ума, благородство и щедрост. Но в нашия свят на светлина и сянка винаги се минава през сенките преди да се достигне до светлината. А при Юпитер и сенките са мощни, каквато сянка хвърля посветеното на тази планета дърво – дъбът. Грандомания, незачитане на чужди мнения, велики идеи, склонност към разкош, лукс, пилеене – на време и пари, и усещане за власт, са също част от картината. В началото е обичайно една планетна енергия да се проявява на земен план със своите сенки, така, че бях предпазлива да споделя възторга от навлизането на Юпитер в Стрелец.
 Да, чудесно е, и идната година е Юпитерова - на разгръщане и разширяване. Да, чудесно е, и трябва да сме готови да минем през бури. Защото той носи благословения, но той е и гръмовержецът Зевс, и наказва нарушенията на Закона. 
Величествен е Юпитер /Зевс на трона си, величествен и страшен. Виждала съм многократно в практиката си следите от неговата мълния. Той не търпи лъжата в никоя от проявите й. 

Преди началото на последния месец от годината сме. Луната намалява, Меркурий е ретрограден и е добро време за вглъбяване и ревизия на вътрешния ни свят. Меркурий и Юпитер в астрологията  са планетна двойка – Меркурий символизира рационалния ум, а Юпитер – висшия разум, интуицията, визията за бъдещето. Меркурий ни дава възможност да работим в настоящето, а Юпитер – с интуцията си да надникнем в бъдещето. Сега Меркурий би могъл да ни помогне да внесем малко повече яснота и трезва мисъл в някои свои намерения, планове, да ги обсъдим, или ревизираме. Слънце и Юпитер дават обилна енергия за  избуяване на  много  идеи, цели, но не винаги реалистични. Началото е бляскаво, хвърлят се много средства и емоции, но както казва поговорката: Много облак, малко дъжд,” Сега ретроградният Меркурий може да издуха малко от златния прах на големите планове. Тъкмо най-после да го реабилитираме,че то при ретро-Меркурий  само опасения се споделят.

При това около две седмици ще действа квадрат между Стрелец и Риби. Струпаните  в Стрелец, Слънце, Юпитер и Меркурий образуват квадрат (аспект, изискващ вътрешна промяна) към Риби, където Марс върви към съвпад с Нептун. Марс и Нептун в Риби дават религиозен фанатизъм. В по-широк смисъл – фанатична привързаност към някаква кауза - лична или обществена, често илюзорна ( Нептун)  и борба до последен дъх за нея ( Марс).
Конфликтът между Риби и Стрелец  вече тръгна и ще се разрази в първата седмица на декември. И тук всеки от нас има два пътя.
 Единият ни води към "велики идеи" и грандиозни планове, пилеене на средства и енергия за осъществяването им. Квадаратът на водния знак Риби и огненият Стрелец дава горещи гейзери  в обществен или личен план. Двата подвижни знака активират ума, но го правят нестабилен и силно повлиян от чувствата. Ще бъдем много чувствителни към критика. А най-невинното пилеене ще е предколедната треска по базарите.
Вторият път е свързан с висшите качества на тези два знака. Вяра, милосърдие, стремеж към Истината, безусловна Любов.Той е пътечка към чудото. Да си спомним, че е време на очакване на чудо. Чудото на новораждането, когато в студа и мрака се ражда Светлина и Любов, когато затуптява новото сърце, на идващата година.
Дава ни се прекрасна възможност сега, в тези десетина дена до 8-9 декември  да изживеем вътре в себе си конфликта между илюзиите и истината, да оставим зад гърба си лъжливите гласове, които ни дърпат към „много важни неща”, или към много неща едновременно. 
 Да утихнем е най-мъчната работа в момента.
Но ако утихнем, ще чуем в тишината на сърцето си гласа на Любовта.

"- Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“

 Ще видим светлината на Истината.Само миг проблясък ще е достатъчен. Натам ни води Стрелата на Юпитеровия знак. За да политнем с нея обаче, трябва да се издигнем над собствените си ограничения.
 И няма да има сковаващ студ и мрак, защото там, напред се готви чудото – в сърцето на мрака се ражда светлината!  Авторът на "Малкия принц" казва: "Запитайте се защо вече 2000 години по-голямата част от човечеството празнува раждането на едно дете!" Можем да помислим...

Няма коментари:

Публикуване на коментар