27 септември 2019 г.

Новолуние във Везни


„Сладка дума на устата, туй е ключът за сърцата” из песен на Учителя.
Tова е рефренът на новата Луна във Везни на 28 септември.
Да, ще имаме стремеж към красота и романтични взаимоотношения, към творчество и артистичност: Венера е в собствения си знак. Меркурий също е там, така,че може да се излезе с дипломация от всяка неприятна ситуация.  Но към красивата драперия на Венерината дреха на Везните се е прицелил Уран в Телец, който образува най-нестабилния аспект: квинконс към това новолуние, при това съвсем точен. Видяхме вече, че Уран в знака на Бика доста разбунва този иначе спокоен знак, така,че равновесието аха-аха да се разклати, и ще трябва да се хвърлят всички сили на Везните да го запазят. И вероятно е да успеят. Но ако все пак Бикът с Уран на гърба си ви подгони, елегантно се извийте, както сме виждали да го правият умелите торедори. 
Или просто притичайте зад най-близкото укрепление. Не се борете с разярения бик, нито с хората и ситуациите, които го изразяват.
И двата знака – Телец и Везни, са управлявани от Венера, и нестабилният аспект между тях може да доведе също до безразборни връзки, харчене на пари, угаждане и стремеж към лукс.
Дните между 5 и 13 октомври са особено бурни, наситени с освобождаваща се планетна енергия, която може да предизвика хаос – вътрешен и външен. Но ако човек запази вътрешна устойчивост, може успешно да използва тази енергия за работа. Имаме пример с парната машина. Ако спазваме две правила, винаги актуални, но особено в месеца на прехода Везни – Скорпион:
За нищо да  не жертваме вътрешния си мир. Да запазим спокойствие и отстъпим,  дори когато смятаме, че сме прави, и тогава справедливостта ще се въздаде по друг начин.
И да правим всичко с добро разположение. Тогава нещата стават!


При новолунието Венера във Везни е в квадрат с полупункта на Сатурн – Плутон в Козирог, които все повече се приближават един към друг. С търсене на равновесие и добър за всички страни изход, могат да се решават закостенели проблеми. Или пък плътната, мощна енергия на Козирог ще приземи Венериното лекомислие и ефирна артистичност, което в края на краищата може да даде добър краен продукт. Мисля,че с това новолуние започваме да се подготвяме за очакваното настъпление на Козирог в края на годината. Сегашният квадрат между Везни и Козирог може да разкрие повече за втвърдените, властолюбиви структури в обществото;  да подскаже някои тенденции, които идват, както и най-добрия начин да се справим с тях.
В индивидуален план – изберете хармонията, отстъпчивостта и благата дума, както споменах вече. В обществен  план нещата са малко по-сложни, защото Везни е и знакът на Темида. Той е  свързан и със Сатурн. Може да се дойде до въвличане на съдебната система в дела, при което да излезат на светло подземни планове и дълго пазени тайни. Всъщност разкриването на някои тайни вече започна откак Сатурн и Плутон си вървят ръка за ръка. Но в седмицата, за която писах, светлината на Слънцето във Везни ще освети и други скрити замисли.

И все пак – Това новолуние във Везни е радостно и ни дава възможност:
- да установим, (да си възстановим) трайни хармонични взаимоотношения с хора, които си заслужават;
- да започнем проекти, свързани с обществена полза, артистични замисли;
 - да общуваме по-пълноценно и да преодолеем свои вътрешни блокажи, свързани с общуване; - да търсим справедливо решение на някои дела.
Впрочем песента продължава така: "нежно чувство проявено, всяко зло е разтопено..."
Везни е най-красивият от знаците, той изразява единството на „земното” и „небесното” в човешкото естество и съдържа в себе си стремежа на човешката душа към красота, мир и хармония. А те са достояние на висшите светове.
Пожелавам да ги постигаме и да ги задържим в живота си! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар