27 май 2020 г.

В „сезона на Близнаците” – поглед назад


В „сезона на Близнаците” сме, фразата малко напомня на „Сезонът на канарчетата”. Така или иначе, в периода, управляван от Близнаци всичко се оживява.„Сезонът на Близнаците” започна от 5 май, още преди Слънцето да влезе в този астрологичен знак, когато оста на Лунните възли смени местонахождението си от Рак- Козирог в Близнаци – Стрелец. Усетихте ли промяната? Оживи се целият свят.  Хукна народът да компенсира каквото и доколкото може при отстъпващите карантинни мерки. Започна да се разнася емоционалното напрежение и тиражираният страх. Усети се лек полъх на здрав разум, на интелигентно общуване, който освежи изказванията в медиите.Започнаха да се появяват обосновани, интелигентни, информирани източници, който поразнесоха топката страх в колективната човешка душа.

С навлизането на Слънцето в Близнаци и след новолунието нормално започва време на раздвижване. Обаче при четири ретроградни светила на небосклона, стъпката е на танго: две напред - едно назад. (добре, че не е обратното). Сега – преди да продължим към юнското пълнолуние, и съпътстващото го лунно затъмнение, нека  да се спрем на феномена ретроградиране. На негов фон се разгръща целият спектакъл.   
Кога виждаме една планета като ретроградна?
Дейн Ръдиар дава много ясни схеми на периодите на  ретроградиране в книгата си: Astrological aspects, прилагам ги.

Вътрешните планети Меркурий и Венера виждаме като  ретроградни, когато са в т.н. „долен съвпад" със Слънцето и се намират възможно най-близо до Земята, т.е когато са от „нашата страна” по отношение на Слънцето; а Земята, Венера ( или Меркурий) и Слънцето са приблизително на една ос. Това означава, че  енергията на Слънцето, пречупена през огледалото на Венера е много интензивна, фокусирана към Земята, но тя се изразява повече на вътрешен план. И понеже е в Близнаци, вероятно в този период, до 25 юни, ще се налага да преосмислим взаимоотношенията си и емоционалните си връзки. Не ви ли се случва в изминалите седмици „да връщате филма назад”? Не изплуват ли емоционални спомени от близкото и далечно минало, без да сте ги викали? Това не е случайно, задържайте ги, разглеждайте ги, оценявайте какво ви е донесло тъга и разочарование и какво радост; кое е ценното в тях. Венера е свързана с онова, което ценим. Използвайте този период за изцеление на стари емоционални травми. А и за поправка. Какво сте казвали „не на място”, разрушавайки лична връзка и приятелство, дали винаги „другият е виновен”?  Изпъкват ли случаи: „да не бях го казвал!”, „защо винаги правя така?” Или: "защо не реагирах?"
Вътрешните планети, Меркурий и Венера отразяват нашия  вътрешен живот, съответно мисли и чувства.
 Външните планети – от Марс натаък, са повече свързани с действията ни, 


наистина, продиктувани от вътрешни мотиви: представа за успех, вяра, морал, и т.н. Виждаме ги като ретроградни когато Земята се намира между тях и Слънцето, т.е. когато са в „сянката на земята”. 
Нещо като Лунно затъмнение.
Когато оценяваме как се отразяват тези периоди в земния живот, добре е да държим в ума си картината,че те са в опозиция със Слънцето, и че Земята се намира между тях и него. Това означава, че в периодите на ретроградация земната енергия се намесва значително и се смесва с влиянието на планетата, при което го забавя или променя, така, че то не се изразява спонтанно. Но това не значи, че то е по-слабо, а е по-фокусирано, по –концентрирано. Това са периоди и на акумулиране на енергия, която впоследствие се излива във външни активности и предприятия, когато планетата от наша гледна точка се задвижи напред. Според Дейн Ръдиар:
„ Дълбокото значение на ретроградацията на планетите външно от Марс се разкрива, когато разберем какво е възможно и какво необходимо за успешната кулминация на една опозиция: а това са  гореспоменатите качества на обективност, перспектива и и яснота. Така ретроградацията на слънчево-планетната опозиция е възможност да поправим каквото е необходимо да бъде изцелено или поправено, преди да преминем към следващата фаза на цикъла.”
Тъй като и Юпитер и Сатурн са ретроградни, а те основно бележат ритъма на човешкия живот, пак се връщам към въпроса – нямате ли чувството в тези седмици и месеци, че ви разгръщат части от свитъка на вашите Акашови записки? Има време още до есента да го усетите. Тази година е преход към нова фаза във всеки човешки живот. Тези месеци са и време, когато можем да се върнем към стари проекти, захвърлени в „дълбокото чекмедже”, да започнем да ги реализираме, и ако са съществени, ще успеем.

Да погледнем към външните планети: Юпитер е ретрограден в знака на Сатурн -  Козирог. За Сатурн и неговия знак са характерни изобщо бавното, методично и планомерно развитие с обмисляне на всяка стъпка, така,че Юпитер сега приема изцяло тази характеристика, Все едно,че имаме втори Сатурн на небето. Но добротворен, ориентиран към себеутвърждаване.
Сатурн от своя страна едва навлязъл във Водолей, ще започне да се връща в  Козирог. Така, че е време за полагане на здрави основи, на темелите на сградата, която искаме да да съградим от живота си занапред. И така, което е здраво, ще оцелее и ще се развива, което не – на боклука. Можем да променим изцяло живота си, (ретро -Плутон също рови надълбоко в подземията, в преносен и буквален смисъл). А можем и да изпаднем  в блатото на песимизма и отрицанието, другата страна на Сатурн и Козирог. Или да си следваме ината, при който знаем, че вървим срещу себе си, но с някаква злостна радост продължаваме да го правим. Това особено е в действие преди пълнолунието, но за него –по-долу.

Е, ще излезе това, което има да се изкоренява, и в личния ни и в обществения живот. Ситуацията ми напомня на вадене на болен зъб с дълбок корен. Засега коренът само се разклаща, и зъболекарят трябва да приложи и сила и умение за да го изтръгне.
В световен план, както бях споделила в края на миналата година, много маски ще бъдат свалени и ще видим лицето на злото. Но да не търсим само всред явно и тайно управляващия елит. Вижте какви вести излизат ежедневно: за изсечени гори, простреляни редки видове птици, вчера четох за убити делфини – едната женска е била бременна. Демоните на жестокостта, алчността и разрухата стават явни, и не казвайте,че нямате нищо общо, защото сме едно човечество и заедно ще плащаме.А ще плащаме.
 Какво можем да направим? Има едно общо ментално поле и осъзнатите хора трябва да го насищат с добри мисли: за единство, милост и  състрадание, справедливост. Новолунието в Близнаци беше в тригон със Сатурн във Водолей, което поставя акцента върху груповата работа – медитации, молитви, уебинари и др. Близнаци и Сатурн във Водолей слагат ударението и върху истината и разкритията чрез информационните средства.

И сега, понеже, този коментар е между новолунието и пълнолунието – няколко думи за него. Лунно затъмнение в Стрелец на 5 юни в 22:12
Луна в Стрелец – Слънце с Венера в Близнаци, към тази ос правят квадрат Марс и Непун в Риби. 
Майко мила! 
Внимавайте с емоциите! 
При пълнолунията изобщо емоционалните вълни заливат ума, а при Лунно затъмнение сянката на земята в допълнение натежава, което нагнетява емоции в  дните преди затъмнението. Те са винаги по-напрегнати от дните веднага след него.
Да не забравяме, че всяка опозиция изисква обективност, както казва Дейн Ръдиар. Точно да бъдем обективни, ще ни бъде малко трудно.
В личен план, още от първи юни внимавайте не само какво говорите, но и какво мислите да правите, както и за действията на любимите си хора. Подвижните знаци са много ментално ориентирани, умът ще бъде много активен, но в случая движещата сила  е елементът вода, т.е. ще имаме проблем да осъзнаем емоционалните мотиви при решенията и действията си. Да няма после „защо го казах, защо го направих”! Марс с Непун в Нептуновия знак Риби е голяма каша. Не се увличайте по „смели начинания”, може да се окажете „фалшив герой в измислен филм”, както пее Миро. Изобщо – напредвайте със стъпката на тангото.   
В обществен план пак някои ще се опитват да ловят риба в мътна вода. Най-добре не включвайте телевизорите. Марс- Нептун в комбинация в знак Риби дава и религиозен фанатизъм. Личностите и държавите под знака на Близнаци и Стрелец ще са доста объркани.
 В здравен план – комбинацията от Марс и Нептун дава обостряне на всякакви алергии и кожни обриви, съответстващи на емоционалната раздразнителност в периода; също и психични проблеми. Дихателни и физически упражнения, медитация, а след пълнолунието – детокс терапии, са изцеляващи. И – много природа, както и всичко, което успокоява душата.

Все пак на какво да разчитаме? За десерт - има един много хубав аспект, който идва по линия на секстила на Уран в Телец с Меркурий в Рак. Той уравновесява ума и ще внесе умиротворяване, доброта, изцеление. И Рак и Телец култивират търпение, грижа и са миролюбиви. Освен това умеят да създават „малките радости на живота”, добро хапване, уют с любими хора. Достатъчно силни са, за да се противопоставят на хаоса. Уран ще помогне да намерим винаги изход от ситуацията, дори когато го няма :). Домът и децата могат да бъдат точно пристанището, на което можем да се почувстваме добре и сигурно, а може би хората и местата, които усещаме като „истински дом”. Има условия за прошка и доброта – и към себе си, да не се забравяме.

 Уран е висшата октава на Меркурий и да се надяваме, че все повече хора ще достигнат до урановото съзнание за Една земя, едно човечество. Може да се очаква и нещо повече по линия на Уран, защото той образува полуквадрат към съвпада Венера – Слънце, ( и съответно квадрат и половина към Луната) а самият той е в знака на Венера. Това са аспекти на промяна, и добре е,че точно така са ориентирани, защото квадрат и половина е натоварен с кармично значение и включващ Луната, може да помогне в „изваждането на зъба.” А полуквадартът към Слънцето задвижва нещо в умовете на управляващите ( дано) и във всеки случай изисква промяна. Създава условия за движения и действия, посветени на природата, земята.
Един добър аспект на Уран може да доведе при нас любими хора отдалече.
И накрая – в 16гр. 8 м. Близнаци се проектира една от най-ярките звезди: Ригел от съзвездие Орион, на по-малко от градус от Слънцето по време на затъмнението.  За Ригел се смята, че има природата на Юпитер и Марс. Така, че - кураж, звездното влияние на Орион се намесва в процесите около пълнолунието и след него.
 Ами, това е. 
 И  - да се приготвим за лятното слънцестоене, което идва със Слънчево затъмнение, но за него – другия път.

4 коментара:

  1. Г-жо Балтова, предстои ми важно решение с финансов аспект, но кога да пристъпя към него сега преди юни или след пълнолунието? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, бих Ви препоръчала да вземете решението си до 5 юни.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина напоследък ми изплуват някакви странни стари спомени. За скорпиона четох, че ще е година на големи промени, желано или не, но до сега нищо не ми се променя, може би за напред, ще наблюдавам...

    ОтговорИзтриване