11 февруари 2021 г.

Бележки за Водолей

 

Мощното струпване на планетна енергия в този знак, където за два дни е и Луната, приканва да се взрем малко повече в качествата му. Далеч сме от „епохата на Водолея”, но стъпка по стъпка, човечеството върви към нея, последните години са не стъпки, а стъпала. 

Човек съдържа в себе си характеристиката на всеки от дванадесетте знака, в по-малка или в по-голяма степен. 

За Водолей има загатване в Евангелието от Лука. В 22 глава се казва, че когато учениците питат Исус къде ще отседнат за пасхалната вечеря, той ги насочва когато видят човек, който носи стомна с вода, да го последват.   Посоката на движение, следователно, е определена от Водоносеца.  

 Този знак крие в себе си тайната на космичната енергия. Определен е като въздушен, но символът му е носачът на вода, която обикновено се изобразява изливаща се от делва. Може би отговор ще намерим в описанието на водата от Учителя Беинса Дуно. Според него водата в космичното пространство е съединение, различно от земната. Тя е електромагнитна енергия, която слиза на земята, за да обнови водните пространства, когато са обеднели, тя носи живот. Това ми напомня, че за траките дъждът е бил една от четирите свещени течности. И още нещо - според Учителя водата, която познаваме,  е сгъстена светлина, една и съща субстанция. Значи Водолей излива от делвата си жизнена енергия.

В астрологията Водолей е познат като носителя на новото, свободомислещ, бунтар, социално ориентиран, изобретателен. Управителят на знака Уран се свързва с природното електричество. Той носи катаклизми и внезапни промени, но и  фундаментални научни открития, двигател е на научния и социален прогрес. В нашия свят светлината винаги има сянка,  както планетната енергия, така и характеристиката на един астрологичен знак проявяват и своя негатив.  Виждаме достатъчно от сянката на Уран и Водолей: безредици и социално напрежение, природни бедствия; използване на нови технологии против човечеството.

Нека да се обърнем към светлата страна, към същността на Водолей и да се държим  за тази характеристика в идващите месеци. В беседите си Учителя сравнително рядко използва термина Водолей, но множество беседи са посветени на Новия човек, и Новото човечество. Идеалите на Новия човек са висшата харктеристика на знака Водолей: свобода на мисълта, съответно свобода на духа; братски отношения между хората; наука, основана на познаване законите на Природата и тяхното съблюдаване.

През всички препятствия и манипулации, през наложеното отчуждение, през lokdown, които минава, човечеството изстрадва в момента копнежа на Водолей за свобода и обединение:

Да се обединят хората, това значи, да имат общ идеал, общи стремежи. Обединението, единството дава сила на хората и ги прави мощни. Каквото пожелаят, те могат да го постигнат. Когато Израилският народ напусна Египет и тръгна с Моисея, за Обетованата земя, той се раздели на 12 племена и всяко племе носеше част от Скинията. Дето спираха, те веднага събираха всичките й части построяваха я и отправяха гореща молитва към Бога. Сплотени в едно, отправяйки молитвата си към Бога, те получаваха Неговото благословение.

Всички народи да съберат частите на Скинията в едно цяло, това подразбира стиха: „Онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъча." С други думи казано: Не изопачавайте великата любов, която Бог е вложил във вашите души.       Учителя  Беинса Дуно

  Да се издигнем още малко по-високо, накъдето ни води съзнанието на Водолей, свързано повече от всеки друг знак с безкрая на космоса, отвъд пределите на планетата.  Намираме го в едно послание на Брат Борис Николов,  Ученик от школата на Бялото братство, духовен посветен.

„Човечествата във всемира не са изолирани. Мисълта ги свързва и обединява, между тях съществува жива връзка; ,между тях става обмяна, преливане на всичко, което са постигнаали. Всъщност всички човечества имат един голям общ живот. В космоса има човечества, много по-напреднали от нашето. 

Когато на Земята се роди един гениален човек, той е представител на едно напреднало човечество в космоса. Той носи неговата култура и знание. Дали е философ, учен, музикант, поет , общественик – все по някакъв начин ще предаде културата, която носи и с това ще помогне на земното човечество.

Човечествата във всемира си помагат, те са обединени в едно велико Братство.”

През паяжините на преходността, пожелавам с новолунието във Водолей да полетим  към  светлината на Духа. И  „водата” от небесното пространство да се излее върху Земята и да я съживи за Нов живот.  

 

 

.      

Няма коментари:

Публикуване на коментар