27 април 2021 г.

Пълнолуние в Скорпион

 


Оста Телец –Скорпион е активирана много мощно всяка година по едно и също време: когато природата разцъфтява и съответно в човешката душа се разлива новият живот, започнал  в началото на Овен и покълнал при новолунието в същия знак.

Това пълнолуние може да бъде представено с двойката древногръцки богини Деметра и Прозерпина (Персефона). Богинята на плодородието Деметра е загубила дъщеря си Прозрепина, отвлечна от бога на подземното царство Хадес. Всяка година напролет обаче, младата богиня излиза изпод земята и тогава всичко разцъфтява. Загуба и възврат. Смърт и новораждане. Във всички митове ни се подсказва, че неминуемо нещо умира, за да се роди отново, обновено и пречистено. В християнската религия точно в това време на годината отбелязваме страданията Христови, Неговата кръстна смърт и Възкресението. Всичко , което става в околния свят е отражение на живите процеси в човешката душа. Струва ни се, че нещо умира, а друго се ражда, но това е вечният кръговрат на Живота.


Тази година Оста Скорпион – Телец носи особено силен заряд за промяна: Луната в Скорпион е застанала срещу Уран. Един аспект на  Уран в Телец намираме в образа на египетската богиня Хатор,  богинята, изобразявана и с глава на крава, и като Изида която владее живота и смъртта. Хатор носи небесното знание. С нея се свързва млечният път; на храма в Дендера, посветен на нея, са изобразени звездното небе и зодиакалният кръг. Във всички религии Великата богиня носи в себе си живот, но владее и смъртта. Това е отразено в двата женски знака Телец и Скорпион  (Малко повече за оста Телец – Скорпион и богините на Сътворението съм казала в една лекция от 2019г., от 18 до 35 минута, останалото може и да не ви е интересно, защото разглежда тогавашното пълнолуние )

https://www.youtube.com/watch?v=mxNdY0CYLbk&list=PLxPhtW6IPppZkzaEpikGAzgT8AVk6ZBjr&index=4

Сега е моментът да решите какво е важно. Пуснете нещо да си отиде, да „умре”. за да дойде нещо по-изобилно. Ако пуснем онова, което здраво стискаме в ръце и ги отворим в жест на приемане, вярвайки в законите и изобилието на вселената, ще получим повече. А можем и да останем мъчително застинали във фиксациите си, блокирани в хватката на тези два плътни, неподвижни знака.

Кое е ценното в живота ни, наистина?  Така или иначе онова, което е преходно, ще си отмине. Кое дава стойност на живота ни? Това е равносметка, която повчето хора обикновено правят,  застанали пред сянката на смъртта. Елевзинските мистерии, посветени на богинята Деметра са вкарвали аспиранта точно в такова състояние, за да достигне до истината за себе си. Можем да преживеем нашата малка мистерия. Точно в дните преди Възкресение можем да се откъснем от ежедневната въртележка и да си представим, макар само за един ден, че това е последният ден в живота ни. Какво бихме направили? На какво бихме го посветили? Как бихме искали да ни запомнят? Какви думи бихме изрекли? От кого ще поискаме прошка?  Огромен товар би паднал от плещите ни и ще се зарадваме като деца. На какво ли? Просто на Живота. На изоблието от блага, които Великата Майка ни е дала. Велик дар е животът в материята, която Телец владе. Велик дар е да можеш да преминеш през илюзията й, нещо, което Скорпион владее. На едно място Учителя Петър Дънов казва, че дори ангелите биха искали да изпитат живота в материалните светове.

Всичко около нас е живо, огледайте се: всяко растение, цвете, птица, дърво се радват и благодарят. Великите Богини на Сътворението разиграват своята мистерия в тези пролетни дни, усмихва се Майката Природа на глупавичкото си дете, което се рови в калта, повдига го, изчиства го и го повежда напред със силната си ръка.

 Вглъбени и наситени с вътрешна радост дни ви желая!      

Няма коментари:

Публикуване на коментар