18 юни 2021 г.

Празникът на лятото

 На 21 юни колелото на годината се завърта с нова сила. Ускорението идва от навлизането на Слънцето в кардиналния знак Рак. Отваря се „врата на Рака”, която се нарича в духовната наука „ вратата навътре”,. Вратата за инкарнация, за навлизане в земния план е широко отворена.

Душата на Природата е издигната високо в пространството, откъдето донася живот и сила за развитеие на  всичко живо на земята. В тези дни народната традиция отбелязва Еньовден и нощта на лечителите, когато билките са особено лековити.

Лятното слънцестоене е една от четирите повратни точки в природания годишен цикъл.  Този ден слънцето достига максимум северна деклинация, т.е. северният полюс на земната ос достига своя максималеен наклон – 23 гр.27 мин. След този момент, полюсът започва да се накланя в противоположна посока и дните започват да се скъсяват. Около три дни слънцето остава максимално издигнато в лятното небе. Учителя Петър Дънов използва поетичнатаа метафора: „Слънцето се спира и се разговваря три дни със Земята.” В тези дни, следователно, е иай-интензивен обменът на енергия Слънце – Земя. Човешкият организъм като част от земния, се зарежда с мощна слънчева енергия, ако му позволим това. С други думи, ако се откъснем от излюзиите, грижите, сенките на „ежедневния живот", ако спрем трескавата дейност на мисълта си, пришпорвана от информация, идеща от всички посоки, и утихнем, посветим поне един ден на радостта да се окъпем в слънчевата енергия, в аромата на билките и в утринната роса, Поне един ден! Тогава можем да полетим високо в пространството, заловени за мощния поток от светлина.

Тази и предната години почти всички астрономични моменти и човешки празници съвпадат с астрологично значими събития.  Каква е картината на Лятното слънцестоене?


Слънцето, влизащо в Рак е посрещанато дружелюбно от Юпитер, който е тръгнал назад в своя знак Риби. Двете най-мощни светила в слънчевата система в два меки водни знака на милосърдие, състрадание, емпатия, фантазия. Би било хубаво да се следва тази посока на мекота и грижа. Водният елемент – „елементът на душата” е представен от голям тригон във водни знаци, на третия му ъгъл е Луната в Скорпион.  Любовта и милосърдието са способни единствени да преобразуват всяко предизвикателство, да изцелят всяка болка, да ни издигнат като човечество на следващото стъпало в нашата еволюция. Ще  бъде необходимо да ги приложим, както ще видим нататък.

Защото зодиакалният екран показва и друга голяма фигура: космичен кръст в неподвижни знаци. Луната участва и тук, на другите рамена са мощните богове Сатурн и Уран, които директно се сблъскаха за втори път предните три дни и един резултат от сблъсъка беше срещата на „двамата големи” – Байдън и Путин. Ще има и трети сблъсък в самия край на годината. Познайте кога? Точно на зимното слънцестоене – „Вратата на Козирога”! Ех, каква година си имаме! На четвъртата точка от кръста е Марс в Лъв.

Космичният кръст е фигура, подсказваща, или изискваща изкачване на ново стъпало, чрез  пречупване на остарели модели на мислене, емоции и поведение. Веднъж ученик от Школата на Учителя Петър Дънов предположил, че Исус е имал само хармонични аспекти в хороскопа си. „Не, той е имал само кръстове”. – бил отговорът. За да тласнеш земната еволюция напред и нагоре се изисква силата, заключена в квадрата, а овладяването й става на кръста. 

Какво подсказва кръстът в неподвижни знаци, които обикновено се свързват с нуждата от сигурност – финансова, емоционална, материална. Останалата част на хороскопа на  слънцестоенето показва, че сигурността трябва да се търси в посоката, очератана от хармоничното взаимодействие на Слънцето с Юпитер. Юпитер в Риби би донесъл разширяване на съзнанието, одухотворяване на мисълта, което да позволи да достигнем до своя висш Аз. Истинският Аз. Нашият слънчев двойник. Кой съм аз? Какво правя на тази земя? Искам ,ли да продължа така? Ще се изисква отговор на подобни въпроси.  

Макар кардиналните знаци в астрологията да показват активно действие, мощта е концентрирана в неподвижните знаци. Кои са те, извън астрологията? Отиваме към Откровението/ Апокалиписиа на св. Йоан. 4:6-8

„ И пред престола имаше като стъклено море, подобно на кристал,...и около него четири живи същества, пълни с очи и отпред и отзад. 7. Първото живо същество приличаше на лъв, второто приличаше на теле, третото имаше човешко лице, и четвъртото живо същество приличаше на летящ орел. 8. И четирите живи съшества , имащи по шест крила, бяха пълни с очи около и извътре, и те не престават денем и нощем да казват: Свет, Свет, свет е Господ Бог Всемогъщий, Който бе, Който е, и Който ще бъде.”

Тези висши същности са предствени в астрологията чрез образите на четирите неподвижни знака. (Орелът е трансформаираан в Скорпион).

Активизират се техните енергии чрез космичния кръст. Отворена е „Вратата на Рака” и тяхната мощ ще навлезе на земен план.  

А ние, земните жители трябва да се вслушаме в повика да се обърнем към „Престола, на който седеше Един”. Откровението, 4:2

И само това е пътят към благополучието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар