26 януари 2022 г.

Десет години след 2012. Къде сме в новия цикъл?

  

Спомнете си 2012 година. Говореше се за края на света или поне за началото на нов цикъл и за „квантов скок”. Е, дали сме скочили? Защото в ежедневието си виждам същите лица и май сме всички пак от една и съща страна на реалността. Това в рамките на шегата.

Какво имаше на небето в 2012? Две планети, които са свързани с еволюция на съзнанието, встъпиха в нови астрологични знаци. Уран през януари 2012 влезе в Овен, а Нептун – в своя знак Риби. Уран е свързан с Божествения ум на душата – интуицията. Затова той носи знание от бъдещето и иновациите. На обществен план той предизвиква социални промени, бурен стремеж към свобода, бунт срещу ограниченията. В личен план човек има възможност да  се освободи от рутинни, шаблонни модели и да потърси нов път за реализация. Събужда интуицията и съпротивата към догмите. Уран управлява хипофизата и способността за извънсетивни възприятия (хипофизата  e жлeзата, която упрaвлява всички останали), природното електричество, което тече и във всяко живо същество.  Планетата на „небесното знание”, на висшия ум, влизайки в знака на Пионера – Овен определено даде сигнал за устрем към ново ниво на съзнание.

Нептун е най-висшата планетна сфера, която носи от далечните светове безусловната любов и саможертва в името на любовта, както безусловната вяра в Божественото (както и да го наричат в различните религии и култури). Той се проявява в социален план чрез  дела на благотворителност и копнеж за свят на красота, музика и поезия. Но всяка висша проява има и сянка на земята и сянката на Нептун са измами и илюзии, безпочвeни фантазии и бягство от света. Има връзка с епидемиите и болниците. В индивидуален план събужда най-финните мозъчни центрове – на вярата и безусловната любов, милосърдие и състрадание, а също и талант за музика и поезия. Управлява епифизата (пинеалната жлеза), която активира инзвън сетивните възприятия.

Навлизането на двете планети в нов астрологичен знак е подсказване на човечеството, че техните енергии ще започнат да влияят по нов начин.

Още по-интересно става, ако разгледаме хелиоцентричния хороскоп, защото в него се вижда, че предишната година двете планети са навлезли: в Уран в Риби, а Нептун във Водолей. Всяка е във знака на другата, т.е те са във взаимна рецепция, обмен. Обективната картина на Слънчевата система, отразена в хелиоцентричния хороскоп показва, че техните съчетани енергии ще навлезат все повече в живота на земното човечество. В езотеричното познание се казва, че тези съчетани планетни енергии активират най-висшите центрове в мозъка на човека, които започват да излъчват светлина. Виждаме я като ореол около главите на светците. Активира се „мостът на дъгата”, Антакарана.

Процесът на пробуждане на човечеството е дълъг. И ако през 2012 завърши един цикъл и започна нов, наивно беше да се мисли, че ще видим резултатите веднага. Нека да прескочим към седмата година от новия цикъл.

2019

Защо е важна седмата година? Известни са седемгодишните цикли в живота на човека, в астрологията се знае, че те се дължат на движението на Сатурн и Уран. Сатурн на всеки седем и половина години се активира, а Уран влиза в нов знак. Числото седем е наречено числото на Бога.

В 2019 година Уран навлезе окончателно в знака Телец. Всъщност за първи път това става през 2018, но външните планети обикновено „тъкат” нишка между два знака няколко месеца, така,че от наша гледна точка той влизаше ретроградно в Овен, и чак през май 2019 окончателно се установи в новия знак.

Телец е женски знак. На пръв поглед Уран – планетата на небесното знание и новите технологии не би се чувствал добре в този земен знак. Но само на пръв поглед. 

Поразрових се в митологията да търся образа на Телеца, защото митовете са знание, облечено в достъпна за масовото съзнание форма, и открих образа на Богинята с глава на крава – Хатор. За Хатор и Изида, двете египетски богини на сътворението, управляващи живота и смъртта писах в две предишни публикации.

Нещо, което ми направи впечатление, когато търсех информация за Хатор, беше книга, която разказваше за висша извънземна цивилизация на Хаторите, дали на хората знание и за небето. и за обработване на земята. А в храма на богинята с глава на крава в Дендера се намира един от най-старите зодиаци. Хатор също е олицетворение на млечния път в египетската митология. Едновременно с това тя носи изобилие и плодородие. Небето и земята се съчетават в Богинята с глава на крава.   

Телец е познат и като знакът на Буда, който според преданието под този знак е роден, получил е просветление под него си е заминал. 

Телец, или Бикът  е едно от четирите могъщи същества, които са описани в Апокалипсиса, като стоящи директно пред Трона на Бога.

Така, че архетипът на Телец се обогатяваше с нови черти. В египетските образи той носи слънчевия диск между рогата си, а бог Митра – слънчевият бог, е изобразявал като яхнал бик. Мисля, че в Телец е изобразена Божията мисъл, претворена в материален израз, сведена до материята, със силата на любовта.  Телец и Уран в Телец са главни действащи архетипа през 2021 година, а през 2022 всички четири затъмнения – лунни и слънчеви - са по оста Телец- Скорпион. 

https://youtu.be/mxNdY0CYLbk   

В това учебно видео след 18тата минута говоря за Телец и Скорпион.

За Телец ще стане въпрос отново когато дойдем до 2022, но засега продължавам с две други планетни сфери.

Сатурн и Плутон. В митологията това са две страховити фигури: Сатурн е Кронос, в едната си ръка държи пясъчен часовник, с чиито песъчинки времето изтича, в другата е косата му, с която приключва човешкия живот; известен е като повелителят на кармата и господарят на времето.

Плутон е Хадес, повелителят на подземното царство, неумолим и безкомпромисен. Наричали са двете планети „господарите на черната ложа”. 

Сатурн се явява в социален план като структурите на властта, ограниченията, законът и редът. В индивидуалния хороскоп на човека Сатурн обещава „дялкане на треските", пречки и усилия за преодоляването им, при които се оформя стабилен характер; също и  абсолютна справедливост.  

Плутон е болката и страданието, които съпътстват всяко раждане; той изисква пълна трансформация на старото, спускане в подземията на душата. Изважда наяве неща, които не искаме да видим. Тук не е излишно да си припомним мита за Орфей и за това, как точно той е можал да умилостиви господаря на подземното царство. В социален план Плутон управлява едрия капител, властимащите, тези които управляват „зад сцената”, подземните групировки.  Но  в езотеричното знание той е носител на силата на Феникса, за пълна трансформация: изпепеляване и възкръсване от пепелта

В края на декември 2019 двете планети дойдоха в съчетание в знака Козирог. И започна възходът на Козирога. Дали това не означава възходът на България, която според духовната традиция е под знака Козирог? Тяхната съчетана енергия предопредели ставащото през следващата – 2020 година. Рождественските дни на 2019, когато се гадае за новата година са белязани със  Слънчево затъмнение в Козирог, при което Сатурн, управителят на Козирог, в съвпад с Плутон, обуслови събитията през 2020 година. Какво е донесла съчетаната им енергия в миналото?

В началото на 20. век Сатурн и Плутон са били в съчетание праз 1914 г. Започва Първата световна война.  Това е събитието, което остава в официалната история - смърт и страх, преразпределение на света. В другата, която не намираме в учебниците, е известно, че започва възход на духовните учения по цял свят, които ще подготвят човечеството за третото хилядолетие. Вторият път, когато двете планетни енергии са действали съчетано е през 1947 г., началото на „студената война”.  Третият път е през ноември 1982 г.  Двете исторически събития, които отразяват социалните промени са: В СССР Андропов наследява Брежнев, а в Полша лидерът на Солидарност Лех Валенса е освободен от затвора и през следващата година получава нобелова награда за мир. Тази ретроспекция показва как съчетаната енергия на двата властни бога учи човечеството да преминава през страха и смъртта, точно като нагнетява напрежение и страх. Задкулисни действия  променят хода на историята. Зад ставащото на световната сцена обаче се извършват дълбинни процеси в  съзнанието на човечеството. Седем е числото на Сатурн. 

Седмата година от 2012 беше Сатурнова година. Това, което беше заложено от съчетаната енергия на Сатурн и Плутон в края й, се разгърна през 2020 година.

2020

Структурите на властта в световен мащаб заявиха силата си чрез ограничения и страх, манипулации; показаха стремеж към пълен контрол върху човечеството. Мрачни сенки легнаха над обществото.  Излязоха на светло някои тайни, паднаха маски на видни фигури от световен мащаб. Плутон изважда на светло скритото в мрака.

В индивидуален план човекът се изправи пред своите страхове и пред най-големия от тях, страха от смъртта. Сатурновите ограничения изолираха човек от човека, за да разберем колко е ценно общуването. Плутоновите страхове доведоха до осъзнаване на тленността на материята.

Числото на годината прилича на цифров код. Две – числото на Луната се повтаря два пъти, за да образува числото на Земята – 4. Земя, Луна и Слънце бяха в засилен обмен тази година. През 2020г. се  наблюдаваха 6 затъмнения – две слънчеви и 4 лунни. Затъмненията се случват когато Земя, Луна и Слънце са на една плоскост и тогава сянката на Земята пада върху Луната – лунно затъмнение, а сянката на Луната пада върху Слънцето – слънчево затъмнение. Това е интензивен обмен на енергия, духовен диалог, или по-скоро неосезаем за нас диалог между жителите на Слънчевата и Лунната сфери, който засяга Земята и ставащото на нея, на повърхността и под повърхността й, където също има жители. Шест затъмнения са повече от обичайните за година. Това става когато трите светила по-дълго се задържат на една плоскост. Какво ли са си казали? Можем да гадаем като вземем предвид кои планетни енергии са били най-мощни по време на затъмненията и тук се намесва Юпитер. И при двете слънчеви затъмнения за годината той присъединява енергията си към тази на Сатурн и Плутон. Започва просветляване на обстановката.  

Юпитер е известен като „големият благодетел”. Неговият мощен лъч осветява човешкото съзнание, носи истина и създава подем. Благотворното му влияние се разпростира както в духовен план в придобиване на истинска философия за живота и висок морал, така и в материален план той носи просто изобилие от блага. Разгръщане, разширяване са неговите ключови думи. Тази енергия вероятно е смекчила много от по-лошите неща, които са могли да се случат на планетата. Няколко ясновидци твърдят че трябва да сме благодарни на епидемията, защото тя е заместила евентуална трета световна война. При слънчевото затъмнение на 21 юни – Лятното слънцестоене, Юпитeр е в точен съвпад с Плутон, а на следващото слънчево затъмнение на 14 декември е между Плутон и Сатурн, все едно ги е хванал под ръка за да ги успокои. Юпитеровият лъч ще продължи да осветява и следващата година. Ще внася духа на истината в социалния живот. Ще бъдат разобличени някои манипулации в обществен план.      

Какво всъщност стана през 2020 година? В писаната история ще останат ограничителните мерки, страхът, вирусът. Дали обаче човешкото съзнание беше изцяло заето само уплахата пред новата болест? След първоначалното свиване пред опасността, усетихме, че вътре у нас има голяма сила за съпротива. Мислещият човек достигна до една своя истина.

Отделете време да си помислите какво се формира у вас през 2020.  Какво беше за вас най-разтърсващото лично преживяване през 2020 година? А най-освобождаващото? През какви ограничения прекрачихте? Кои бяха най-големите ви страхове?  Да, страх и ограничения имаше, но и обръщане към най-близките ни хора, към децата; а и природата си отдъхна от нас, хората. За кратко.

Винаги е най-тъмно преди развиделяване. Винаги ограниченията провокират стремежа към свобода. Винаги страхът се преодолява от любовта. В нашия свят на контрастите човечеството учи чрез страданието и съзнанието се извисява след трудните преживявания.

В края на годината 2020 Юпитер и Сатурн влизат заедно във Водолей. Наричат ги двамата учители на човечеството: Сатурн е безмилостно справедлив и строг, а Юпитер - благосклонен и щедър. Мощната енергия на Юпитер и Сатурн във Водолей активира управителя на Водолей, Уран. И започва тътенът на Уран в  Телец, който ще кънти през цялата 2021. Да, затегнете коланите. Навлизаме в зона на турбуленция.

2021

Цялата година е под знака на сблъсъка между двата титана Уран и Сатурн. Юпитер продължава напред хода си във Водолей и засилва стремежа за свобода и справедливост у хората, за „ честна игра”. Това съответно раздвижва духовете особено в научните, медицинските и юридическите среди.

А трикратното напрежение между Уран и Сатурн се изрази в борба между структурите на сигурността и бунта срещу статуквото.Това ще продължи и през 2022. Урановата енергия носи най-силните послания за годината. Трудно е да се обхване пълния спектър на въздействие на тази най-непредсказуема планетна енергия, изливаща се в знака на Телеца.  Нещо в материалния свят трябва да бъде разтърсено, и това ще продължи. Да, финансите са първото, което идва наум, също и природните катаклизми. Урановата електрична енергия предизвика пожари и порои, земетресения и наводнения. Кое дойде от нея и кое е реакция на природните духове – елементалите – към бурите в ноосферата (колективния човешки ум)? 

В света на икономиката изгрява и залязва криптовалутата. Икономическият форум в Давос се клатушка. 

Използват се нови уранови технологии, например приложените в генното инженерство. Бушува поляризацията около ваксините и ограничителните мерки. Възникват все повече въпроси и чакат своя отговор. В България се смениха три правителства, страната продължава да е нестабилна и политически, и финансово, но все пак се вижда промяна. Сатурн във Водолей, стимулиращ стресово Уран изисква нови форми в обществения живот, преструктуриране на обществото.

 В началото писах за висшите прояви на Уран в живота, но всяка планетна енергия се изявява в нашия свят и в истинския си чист вид, и в изопачена форма. Не всички технологии и нови идеи целят прогреса на човечеството.

В личен план трябваше да променим неща, в които вярваме, или които сме приели за даденост, убеждения и представи за мястото си в обществото. През лятото на 2021 Уран се застоя в един и същи градус от средата на юли до края на септември. Когато една планета е стационарна, нейното влияние е най-мощно.В политически план в България този период е съпроводен с парламентарни и правителствени смени. Но по-важен е интензивният индивидуален процес на преосмисляне на всички аспекти от живота. Давате ли си сметка колко са всеобхватни промените?

-         Децата, семейството и образованието, съответно отговорността на родителите. На какво учи децата образователната система? Вижда се, че е руинирана, но къде е пропукана и къде е пътят?

-         Здравето – колко истина има в официалната информация и кое е наистина добре за здравето ни? Научихме се да го ценим повече.

-         Материална сигурност. Кое ни дава материална сигурност? Изобщо в какво можем да бъдем сигурни?

-          Как стоят нещата с половете, мъжки и женски и какво разнообразие ни натрапват?

-        Къде изобщо е нормата в живота и как ще продължи светът да се развива? Кога ще заживеем нормално? Не „нова нормалност”, а просто нормално?

Въпроси за пробуждане. За разтърсване на съзнанието.

Такива и други  въпроси си е задавал всеки, който изобщо е склонен да си задава въпроси вместо да поглъща готови становища. Най-голям катарзис вероятно преживяха хората, които бяха свикнали да вярват на институции и на официалните версии, защото те си противоречаха непрекъснато. Скоро четох два поста на канадския психолог Джордан Питърсън и осъзнах какво раздрусване е за „западняка” да забуксува колелото на добре смазаната машина на социалните услуги, банките, полетите и прочее дейности на едно подредено общество. В нашия ъгъл на Европа не го усещаме, защото ние така си живеем изобщо.

И отново в края на годината е посято новото семенце, което ще покълва, расте и дава плодове през 2022 година. Заложено е от последния за годината стресов аспект между Сатурн и Уран, т.е. обществото ще продължи да бъде разтърсвано от напрежение. Но има и друго – Юпитер влезе в знака Риби, на който той е съуправител. Той ще допринесе за духовното израстване на хората и това ще се прояви по най-различни начини, с отваряне на сърцето за страданието на другия, с укрепяване в духовните истини. Всички сме едно човечество и сме едно с Бога. Това ще осъзнаваме все повече, но не и с лекота.   .     

2022

Ето ни десет години след „ края на света” през 2012 и началото на новия цикъл в развитието на човечеството. Десятката е завършек и начало. Същевременно 2022 година е двадесет и втората година на третото хилядолетие. Учителя Беинса Дуно казва, че ако една идея не се осъществи за 22 години, тя няма да се осъществи. Изкачването на следващото еволюционно стъпало, започнало в началото на 21 век, трябва да се осъществи през 2022 година. То не е последно, а само следващо.

За начало на годината се приема зимното слънцестоене, тя започна на 21 декември 2021, в 17:59 когато Слънцето влезе в Козирог. В тропикалния хороскоп на преден план излизат Рак и Козирог. Луната е в собствения си знак Рак, срещу нея са Венера и Плутон в Козирог. Разбира се, налице са и гореспоменатите взаимоотношения Уран -  Сатурн. Рак и Козирог са свързани с традициите, рода, родината. Женската енергия ще бъде силна, стремежът да защитиш и опазиш най-милото си – и децата, и всичко в което човек е вложил сърце и воля. Обърнете внимание на децата и ги защитете – е едно послание на годината. Друг аспект на тази опозиция обаче, е умишлено разпалване на националистически вражди, игра с родолюбието на хората. Вече го виждаме в първия месец на годината.   

Напрежението, складирано в квадрата между Сатурн и Уран е подобно на пружина, която е била натегната докрай и от началото на 2022 започва да се разгръща. Забелязваме, че след като Уран тръгна бавно напред, от 17 януари, се раздвижват в световен мащаб концепциите около корона кризата. Нараства международното напрежение. Обществената съпротива във всички държави срещу безрезултатните здравни мерки ще расте, това е ясно и на управляващите. Пружината ще изплющи през пролетните месеци и след края края на март, през април и май ще дойде новата „пролет на народите.”

В началото на април Юпитер ще се приближи към Нептун в знака Риби и на който двамата са съ-управители, в края на месеца към тях ще се присъедини и Венера.  Милост и състрадание, вяра и духовно извисяване, осъзнаване на единството на битието, са ключови думи за тези съчетани енергии. Юпитер и Нептун в Риби отварят сърцата на хората за любовта.  Оттам започва новото начало, защото ако я няма любовта всичко останало е „ празен кимвал (тенекия) що дрънка” Ап. Павел.  Това е изключителен шанс за човешката душа. Но няма да е лесно, защото в икономически план ще има сътресения. И отново ще има опасност от  заблуди защото низшите влияния на двете планетни сфери предизвикват измами и хаос. Много хора ще се чувстват объркани, в мъгла. Всяко планетно влияние резонира в душата на човека, защото това, което е вън, отговаря на това, което е вътре. Ако сме научили уроците на Сатурн, Плутон и Уран предишните три години, ще имаме точен критерий за случващото се отвън и вътрешна стабилност.   

На всяко действие отговаря равно по сила и обратно по посока противодействие. Ограниченията доведоха до стремеж към свобода, от нормално човешко общуване. Хората започнаха да се обединяват в малки общности от съмишленици. Все повече се връщат по селата и се заемат със земеделие. Тези, които оставаме по градовете, се свързваме чрез мирни социални и екологични инициативи, изкуство и групи за споделяне, създаващи острови на мир и светлина, където да се проявят цветовете на новото човешко съзнание. Семето от 2012 е покълнало и расте. Плете се, плете се мрежата на Водолея. В началото казах за двете планетни енергии, активирали човечеството през 2012 година. Сега явно се вижда влиянието им – на Уран, който раздрусва обществото и Нептун, чието влияние беше по-неосезаемо, но се усеща забележимо, когато енергията на Юпитер се присъедини към него през пролетта на 2022.

Повече за годината като общи насоки казах в прогнозата за Портал 12. Ще помоля да бъда извинена за някои езикови грешки в него, на два пъти казвам, че Уран е във Водолей, вместо в Телец, който отново играе голяма роля. Четирите затъмнения през 2022 – две слънчеви и две лунни - активизират оста Телец – Скорпион. Бих нарекла тази ос: Сътвореният от Бога материален свят (Телец)  и какво има отвъд него (Скорпион). Може да я наречем и трансформиращата сила на любовта. Телец е познат като силата на любовта, която държи в сцепление частиците на материята, а Скорпион е орелът, който ни издига високо над материалните светове и ни подсказва, че сигурност няма да намерим в материята, а в нейния Създател. 

 Когато са попитали Учителя Беинса Дуно кога започва новата година: дали на Бъдни вечер, дали на първи януари, или на пролетното равноденствие, той казал, че астрономическата нова година, денят на пролетното равноденствие, е началото й. „А от Бъдни вечер, до тогава вие шиете дрешките на новата година.”  Ето какви са кройките:

Зимно слънцестоене  21 декември 2021. Написах за него.

Вмъквам новолунието във Водолей – Китайската нова година: Почти всички планети заемат източната част на хороскопа като Луна и Слънце във Водолей са в стресов аспект с Уран в Телец. Социални движения и свободолюбие. Четири планети подчертават важността на знака Козирог. Въпреки, че е стабилен земен знак, преобладава Урановото влияние, носещо внезапни обрати и нестабилност,  но по-важно -  навлизането на „чист въздух” в обществото. Козирог изпъква във всички карти и освен другите си значения, сочи към българския дух.

Пролетно равноденствие: Венера и Марс в съвпад във Водолей в стресов аспект с Уран в Телец. Влиянието е като горепосоченото, духа вятърът на промяната. Сатурн също е във Водолей.  Меркурий, Юпитер, Нептун в Риби ще донесат пролетно вдъхновение, ако му позволим да се случи. Отпуснете сърцата си и дишайте с пълни гърди!

Отново прибегнах до хелиоцентричния хороскоп. Най-впечатляващото в него са два големи знака за промяна: Свежият въздух, който носят Юпитер и Нептун в съвпад във Водолей, е в хармония с Венера във Везни. (Венера същевременно е в опозиция с Уран в Овен.) Земята и Луната в 6 гр. на Дева са в хармоничен аспект с Плутон във 2 гр. на Козирог: Гея се преобразява. Дошло е времето за промяна и тя няма да ни подмине.  Божият план ще се реализира!

Двадесет и втората година от третото хилядолетие и десетата от 2012, е новото стъпало.  Обърнете се назад и вижте какво се е променило в живота, в  съзнанието ви? В сърцето и мисленето ви? Знам, че е много.😊😀     

От 2022 до 2024 ще става все по-осезаем преходът към Новото човечество. Но това е друга история.

П.С. За други важните моменти през годината ще пиша отделно, че много дълго стана.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар