9 януари 2022 г.

Бъдете здрави!2

 


Има нова вирусна вълна и съответно нова вълна от страх и паника.  За тези около две години от началото на пандемията, прочетох доста материали по въпроса, става въпрос за истински професионални, медицински  материали, натрупах известен емпиричен опит в домашното лечение и обмених ценен опит с колеги, включително много добри хомеопати и билколечители. Споделям някои свои наблюдения и опит, ако може да ви послужат.

Независимо дали се разболявате от обичайните вирусни инфекции, вкл. сезонен грип, или от модерния вирус, препоръчвам ви при първи симптоми на неразположение да вземете веднага мерки. Свикнали сме да си казваме: „Е, малко е боли гърлото.” „Днес нещо съм неразположен, главата ме боли.” „Гади ми се, сигурно съм яла нещо лошо вчера.” Практиката показа, че много често това е коварното начало на новия вирус и някъде след третия ден той се проявява в пълното си великолепие. Тогава идват сериозните симптоми от страна на дихателната система.

 Затова при първи симптоми започнете антивирусен препарат. Сега има доста на пазара. Това, от което съм видяла голяма полза са хомеопатичният препарат Инфлуцид и българският продукт на Ентеросан Антивир форте. В моя личен „протокол  за лечение на начална  фаза” включвам Инфлуцид на всеки два часа по две таблетки под езика първите 24 часа и след това 3- пъти по две още два или три дни, в зависмост от състоянието. Ако има повишена температура, към него и Шуслeрова сол №3 Ferum Phosphoricum, също  на два часа по две първите 24 часа, после още един ден три пъти по две и един ден двукратно две т. Също се смучат. Може да има и други схеми, но тази действа.

Клеева тинктура. Прополисът действа и като гаргара за гърлото, и дезинфекцира стомашно-чревния тракт. Дозата е 3п. по 25 -30к. дневно, разтворени в 30-40 мл. вода.

Открих в последните месеци силното действие на етеричното масло от Риган. Силно дезинфекциращо. Като се започне от носоглътката, та до стомашно-чревния тракт. Чистото масло е скъпо, много е люто и се вземат по две-три капки на парченце хляб, три пъти дневно.  Може да ползвате разредено със зехтин, тогава ще накапете 5-6 капки от препарата.

Хлорният диоксид е моят фаворит, не този, който се продава по аптеките за дезинфекция. Ако се напише ЦДС в интернет, все ще намерите доставчик. Не искам да бъда обвинена, че правя реклама на определена фирма.

Профилактично може да си вземете какъвто и да е препарат, съдържащ Ехинациея и да го приемате в указаните дози. А има и други билкови сиропи, с укрепващо действие.

Има още множество ефикасни народни средства:

      Отвара или инхалации с лук, чесън, нишадър, сода.

-        Джинджифил с мед или хрян с мед против възпалението на гърлото и за профилактика.

-        Черен бъз, вкл. сироп от него също за профилактика.

-        Чух вече две различни рецепти за чесън и лимон, и силното им антивирусно действие.

В България народната медицина си е жива и хората си спомниха някои традиционни средства. Чух множество такива, включително ми подариха билки, накиснати и престояли в силна ракия, българската „Шведска горчивка”.    

Като става въпрос за профилактика, вземете си цинк, селен и вит Д3. За предпочитане е поотделно, но има и комбинирани препарати, обаче дозата трябва да е достатъчна.

Общите загряващи процедури, предизвикващи изпотяване, са много важни. Обилният прием  на преварена топла вода – също. Да се изпиват 7 чаши една след друга при оплаквания, или просто седем чаши вода за деня. Може първата да е с малко лимонов сок. Картофената отвара прави чудеса. Два – три картофа, сварени в един литър подсолена вода, със или без една глава лук, нарязана на две. Това е храната в острата фаза, първите един – два дни.

Сега ще напиша нещо еретично. Ако сте кафеджии, пийвайте си по няколко глътки кафе дневно. Защото общата замаяност и безсилие, съчетани с кофеинова абстиненция засилват депресивните състояния, и усещането за безнадеждност. На възмутените противници, изтъкващи подкиселяващата реакция на кафето, ще кажа, че от друга страна то концентрира енергията в главата и разширява съдовете на мозъка. Не препоръчвам  да се наливате с кафе, но две-три глътки са достатъчни, ако сте привикнали към него..

Да поговорим за психиката.

Наблюдавам едно специфично действие на новия вирус, и то е, че влияе върху психиката. Още в началото на заболяването, а още повече в хода му, има страх, преминаващ в депресия, отчаяние, „потъване в болестта.” Отказ да се бориш.Освен самото влияние на вируса, този страх беше нагнетяван две години в социалното пространство.

 Мъчно ми е като слушам колко висока е болничната смъртност и се замислих за следното: в болницата човек е оставен изолиран, откъснат от обичайната му среда. Медицинският персонал, облечен в скафандри не предразполага към близък контакт. Не обвинявам колегите си, те са също жертви на здравната политика, която в световен мащаб нагнетява страх и изолация. 

Преди много години, когато бях лекар в отделение, лекарят сядаше на леглото на болния, особено при тежко болните, и си говореше с тях. Това ни предадоха старите лекари. Сега май не се прави така, сигурно звучи архаично. Близките ги няма, в ковид отделенията дори се вземат телефоните на болните. И човек остава сам с болестта си, загубил надежда и вяра. 

Въпросът за вярата е много актуален. И за любовта. Трябва да има едно човешко сърце, което да тупти близо до твоето, когато се бориш с тежка болест, една топла ръка, която да ти подаде чашата с вода, или да те погали по челото или просто да легне върху твоята. И една силна воля, която да те издърпа към живота.    

И така – бъдете здрави!

Ако се разболеете, вярвайте! Вярвайте, че и това ще мине. Бог с нас!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар