26 февруари 2018 г.

Космичният човек

Състои се от дванадесетте астрологични знака, всеки от който отговаря на съответна духовна йерархия, свързан е с определени принципи и управлява област и от вътрешния живот, и от външния свят и дейностите на човека както и  части от тялото му. Всеки знак има своята специфична характеристика и "служба" в цялостното космично същество. Всеки е свързан с определени планетни вибрации – т.е. има планета –управител. В последните десетилетия на двадесети век се разви езотеричната астрология, според която всеки знак си има и т.н. езотеричен управител – планета, чието действие се включва, когато индивидът се е развил духовно и силите на душата все повече проникват и определят живота му. Нека да сглобим картината на космичния човек. Когато човек се развива според духовните закони, всяка част от тялото му изпълнява своите функции и човек е здрав. Престъпването на закони – в минал живот или в настоящия, води до увреждания и се отразява в  състоянието на органите и системите като  болести и неразположения
Според класическия възглед частите на тялото и съответните им знаци са както следва:

Главата и сетивата  -  с тях правим първия контакт с околната среда, получаваме първите впечатления.  Свързани са със знака Овен (огнен, кардинален) – Първата искра, излязла от Света на Истината, волята да бъдеш индивидуалност, устрема напред.
Управляваща планета: Марс -смелост, себеотрицание.
Езотеричен управител: Меркурий, който внася интелигентност, способност за предаване на знание от висшите светове, лечителски качества.

Главата е поддържана от шията, носеща и съхраняваща в мощната си мускулатура всички нервни и съдови снопове, отиващи към главата. Гърлото е свързано още с говора, пеенето и храненето. Те са под  знака Телец ( земен, неподвижен). Той носи  магнетичната сила на любовта, която съединява частиците на материята и съхранява живота. В най-висше проявление – мира, птой е умиротворения будическия ум. 
Управляваща планета:Венера - доброта и красота.
Езотеричен управител- Вулкан ( ковачът на боговете, изковаващ както веригите на кармата така и оръжията и сечивата с които можем да се освободим от нея и да надмогнем зависимостта от материята).

Двойните органи на раменете, ръцете, белите дробове и ларинкса са управлявани от Близнаци(въздушен, подвижен знак) – интелигентност, аналитичен ум, знакът на общуването. Общуване със себеподобните чрез говор и ръце, общуване с Бога чрез дишането.
Управляваща планета: Меркурий( посланикът на боговете, интелигентност). Езотеричен управител – Венера (любовта  като основа на правилните човешки взаимоотношения)
Върху гръдната клетка се намират гръдните жлези, символът на майчинството, управлявани от знака Рак. С него е свързан и стомахът, от който зависи  благоденствието ни в материалния свят. Рак (кардинален, воден) е знакът на майката, на изхранването, “светлината във формата”.
Управляваща планета: Луната ( създаващата формите, пречистваща).
Езотеричен упрвител: Нептун –космичната, безусловната любов, саможертвата.

В центъра на тялото се намира сърцето, “столицата на душата” което разпраща кръвта, а с нея и кислорода до всяка клетка на тялото и живот, светлина и топлина  до всеки орган. То се намира под знака на Лъва( огнен, неподвижен),  център на живот и творчество, източник на светлина и вдъхновение. Планета- управител – екзотеричен и езотеричен: Слънцето, представящо Божествения извор на Живота на физическия свят.

В коремната кухина се намират тънките черва, осъществяващи усвояването на хранителните вещества в организма, участващи в процесите на имунната система, управлявани от знака Дева ( земен, подвижен), знакът на чистотата и съвършенството, и в частност – чистотата на девствената природа.
Планета – управител: Меркурий. (един аспект на тази планета е – лечителят).
Езотеричен управител: Луната -  космичната майка, женската, подхранваща страна на природата, свързана е с процесите на пречистване.

Коремната и гръдната кухини представят в човешкото тяло двата свята – съответно физически и духовен и са разделени от диафрагмата. Диафрагмата и бъбреците са свързани със знака Везни (въздушен, кардинален), знак на красота, хармония и равновесие. Диафрагмата е граница между “земята и небето” у човека, а двойният глиф на Везни се състои от хоризонталната линия на земята и дъгата над нея – небесния свод. Бъбреците като орган играят важна роля в поддържане на водно-солевия баланс в организма. Планета – управител: Венера - хармония и равновесие.
Езотеричен управител: Уран - съединяващият противоположностите, един свят в който вместо дилемата “или – или” съществува “ и – и”.

Долната част на корема съдържа органите на “малкия таз” –отделителните и половите органи. Чрез първите човек се освобождава от онова, което му вреди, отделя от тялото си непотребното и отровите, чрез вторите влиза в досег с мощни енергии, които могат да го извисят или да го поробят. Тази част от тялото, наречена ада у човека е управлявана от знака Скорпион – знака на трансформацията (воден, неподвижен). Изискващ голяма вътрешна светлина за да преминеш през мрака и духовна сила за да следваш неотклонно светлината.
Управляваща планета: Плутон - силата на Духа.
Езотерчиен управител: Марс -силата на насочената енергия, саможертвата на Воина на Духа.

Тялото се придвижва в пространството от мощните тазобедрени стави и най-издръжливите кости – бедрените. И двете се вързават със знака Стрелец.(огнен, подвижен), търсача на истината. Те ни позволяват да се движим, да работим, да натрупваме физически земен опит, от който духът извлича безценния “еликсир на живота”, необходим за усъвършенствуването му.
Управляваща планета е Юпитер (учителят), а езотеричен управител е Земята
( училището).
Проекция в главата – челните области.

Коленните стави правят долните крайници гъвкави, свързани са доброто, със смирението и следите на времето, както и на излишествата се отразяват най- напред в тях. Те са управлявани от знака Козирог (земен, кардинален). Знакът на кристализацията.
Екзотеричен и езотерчиен управител е Сатурн ( строгият учител, наречен “господар на кармата” и „господар на времето”, възпитаващ точност, търпение, смирение. Проекция в главата – страничните горни части на фронталните лобове.

Глезените не изглеждат особено важна част от тялото, но гъвкавото движение на човека зависи от тях, и линията, която се образува на това ниво при ходене е вълниста и съответствува на глифа на знака Водолей, който се свързва с тази част. Водолей е въздушен неподвижен знак, свързан с общуването – със и без помощта на речта, с интуитицията и развиване на допълнителните сетива.
Управител – Уран, планетата на небесното знание и мъдрост.
Езотеричен управител е Юпитер – планетата на Учителя, на духовната експазия.

Ходилата са частта, с която докосваме земята. Най-пряката връзка с нея. Тази част от тялото ни е пожертвала себе си за да понесе тежестта на цялото тяло. Жертвата е свързана със знака на Риби, знака на Спасителя, понесъл греховете и тежестите на света върху себе си.
Управляваща планета: Нептун -космичната, безусловна любов.
Езотеричен управител е Плутон - Истината, Силата на Бога.
Така във физическото тяло на човека се отрязяват космически сили и духовни добродетели на цялостното човешко същество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар