15 декември 2018 г.

Когато колелото на годината спира


Зимното слънцестоене е една от кардиналните точки в природния годишен цикъл. Тази година то ще настъпи на 22.12 в 0ч. 23 мин. за България.
Тези три дни от 22 до 24 включително са нй-късите през годината, с най-дългите сенки през деня.
Представете си едно виенско колело. В тези три дни ние сме в най-ниската му точка, колелото леко е забавило ход, спряло е за момент, за да тръгне нагоре. Това е зимното слънцестоене. След шест месеца, на 22-24 юни ще сме се изкачили на върха на колелото и ще се наслаждаваме на изобилна светлина и топлина.
А сега, сега цялата природа е затаила дъх, събрала се  е в себе си, преди да се разгърне с нова сила, стимулирана от слабичкото още Слънце. Така го усещаме в нашите географски ширини. В сърцето на тъмнината и студа да не угасва светлината. Бъдникът гори цялата нощ в огнището. Това е, което всъщност празнуваме по Коледа.Символизирано е с раждането на едно дете. Повикът е да се взрем дълбоко в себе си, в онази наша най-нежна, топла, доверчива детска същност. Тя е слаба във външия свят, но точно тя е Божествената сила вътре в човека. Силното изглежда слабо, а това, което ни се струва силно тук, е всъщност слабо във висшите светове.
Кога е роден Младенецът Иисус? Смята се,че е под зодиакалния знак Риби. Но целият християнски свят празнува точно сега раждането на едно дете, олицетворило Любовта, толкова всеобхватна и всемогъща, че  съзнанието ни не може да я обхване. Любовта, която с върховна саможертва ще преобрази цялата аура на планетата и ще обърне човешкото развитие във възходяща посока. Човешкият ум е устроен така, че  работи с образи. Образът на едно Божествено дете, което се ражда на Земята за да победи мрака, е храна за всяка човешка душа. За всяка! Независимо дали изобщо изповядва някаква религия. Човешката душа, заключена в материята се нуждае от този образ, за да възобнови силата си тук и сега.
Ставаме по-меки, добри, нежни, очакващи, вярващи, през коледните празници. И подаръците са израз на желанието да дариш нещо, но понеже сме в материален свят, смятаме,че дарът трябва да е материален.
Сега човешката и ангелскатаа йерархии се доближават и можем да усетим по-плътно невидимите иначе помощници на човечеството.
Нека тези дни да преживеем тайнството на Рождество, без значение дали фактически е станало точно сега. Сега слънцето пробива тъмнината на най-дългите нощи и след зимното слънцестоене се увеличава светлината и топлината. Виждаме, че и целият дохристиянски свят  също е празнувал зимното слънцестоене, за което свидетелстват на само ритуалите, но и мегалитните обсерватории.


Човекът – микрокосмос е отражение наа макромосмоса. И у нас сега вътрешното слънце, което Учителя нарича още „летящото око на душата”, може да се свърже с Централното слънце и нов лъч да се проектира в живота ни за идващата година. Само трябва да утихнем и да се обърнем към истината в себе си, за да  се родим отново.    



Астролозите разчитат знаците за годината по планетните разположения в тези дни, а в Българската традиция се гадае на Игнажден и Бъдни вечер.
Новото слънце отива да омилостиви двама мощни и неумолими богове – Сатурн и Плутон. Това са Повелителя на кармата  и времето  бог Хронос и владетелят на подземното царство, бог Хадес.
Това е в началото на годината, а при нейния завършек те ще обединят силите си,  двете планети ще образуват точен съвпад. Ще бъде трудно раждане. Старото трудно ще отсъпи позициите си. И в отделния човешки живот и в обществения страхът ще се опита да вземе връх. 
На помощ идват най-лъчезарните планети. Новороденото ще бъде надарено от тях.

Юпитер ще донесе своя дар на Вярата и Истината. „Бъдете истински, бъдете себе си и имайте Вяра!” Казва той.
Меркурий ще донесе умението и желанието за общуване, за да осъзнаем изцеляващата сила на Добрата дума!
Венера ще поднесе дара на хармонията и благостта, символизирани от знака Везни, на кротостта и състраданието. ( сидерално погледнато, планетата се проектира в съзвездие Везни по време на слънцестоенето).
В тази история влъхвите са четири. Уран се намесва с мощната си сила, разчиства пречките пред новото и носи дара на Стремежа към свобода.  „Силата е с вас! Освободете се от страха, издигнете гласа си ” - възвестява той – „пазете свободата на душата си!”
Ще завърша с две формули, които често си казвам напоследък:

"Мир, мир, мир Господи просим, разумност, светлина и сила в умовете на человеците."

„Нека Божият мир и Божието благословение да залеят цялата земя.”    




Няма коментари:

Публикуване на коментар