5 декември 2019 г.

Щедрост и благородство – два образа на Юпитер

На днешния ден честваме свети Николай чудотворец, Един от най-почитаните светци в християнската религия. А в много Западнаоверопейски страни това е денят, в който децата получават подаръци от Свети Никълъс, или Санта Клаус. Замислих се, покрай всеобсъжданото тези дни движение на Юпитер, как тези два образа са свързани с него.
Прочетох още веднъж житието на Свети Николай чудотоворец и в съзнанието ми се откроиха щедрост, благородство и безусловна вяра.  Раздавал е тайно пари на нуждаещите се, изцелявал, спасявал, съветвал. Единственият светец, който според преданията, е възкресявал. Все качества, които бих отнесла към духовната сфера на Юпитер – планетна сфера, придаваща на характера духовна широта и вяра, Боготърсачество. А също и тези човешки добродетели, които произтичат от връзката с Великия източник на живота и изобилието: щедрост и благородство. Щедрият човек знае, че никога няма да пресъхне изворът на благата, докато самият той е свързан с Вечния източник. „Бог не се е съкратил да дава” се казва в Писанието. „Давайте, както изворът дава” и това не се отнася само за материалните блага. Душевната щедрост е съзнание, че колкото повече даваш от себе си за Цялото, толкова повече ще реализираш заложеното в своята душа. Същото е и с благородството. Благо роден. Човекът, който e “над нещата”, над дребнотемието.  Човекът, чиито съзнание е разширено от Юпитеровия лъч и вижда Единството  на всичко. Ако се върнем към образа на светеца – прочетох, че в Църквата  му отдава специална молитвена почит всеки четвъртък. Дали знаят, че това е денят на Юпитер?  
А Санта Клаус? Е, нали все искаме да смъкнем нещата до обичайния ежедневен прочит. Това, че свети Никълъс раздава на децата подаръци е чудесно! Детето – и голямо и малко, си чака подаръка и Добрия старец. И нека да му напише писмо, и нека да чака чудото! Това е едно от първите чудеса в живота му, то го учи, че има чудеса.
Но това, че Санта Клаус рекламира кока кола, мобилни планове и телевизори е част от супата, в която е потопено ежедневието. „Върхът”, или по-точно дъното е припевът на едно американско коледно шлагерче: „Санта, бейби..” и т.н. То вярно, че всички сме деца, но май доста потрeбляващи!
Но - да се върнем към чудесата. Какво е необходимо за да направиш малко чудо от деня си? Да подариш малко чудо на някого, и то незабелязано? Свети Никола е подхвърлял  пари тайно на нуждаещите се, Санта Клаус тайно оставя подаръците под елхата. Хайде да бъдем и ние малки чудотворци.
Предлагам да оставим шаранчетата и да разгърнем диплите на този ден, все някое малко чудо ще изскочи. А той и животът си е чудо!
Светъл и чудесен ден ви желая!

Няма коментари:

Публикуване на коментар