24 март 2020 г.

Новолуние в Овен 2020. Една различна пролет.


Пролетното равноденствие е началото на астрономичната нова година. От тази дата започва растеж, развитие, разгръщане на силите на природата, защото нова вълна от жизнена енергия слиза от Слънцето. Само три дни след тазгодишното равноденствие е и новолунието в Овен. Всичко расте и се развива, на пръв поглед всичко, с изключение на човека, който е затворен между четири стени с любимите си технически съоръжения. Какъв ти Овен? 
Това е на пръв поглед. Започва обаче повече или по-малко забележим процес на събуждане на съзнанието на хипнотизирания в своя бит човек.

Пробуждаме се, отваряме си очите за света около нас – истинския, природния, защото всичко, което Великата майка е сътворила, е велико, докато човешките творения са дребни. Три са съществените връзки: на човека с ПриРодата, на човека с другите човеци и на човека със своята Божествена съшност, със Себе си. 
Сега ги осъзнаваме.
Знакът  Овен е управляван от Марс и е известен като символ на активната енергия за изява. Така е, но той има и други измерения. Овен е първият знак на Зодиaка и символизира човекът, отделил се като искра от Божествения център. Той е и Агнецът Божи.
Овен управлява главата, а според триделния модел на човека, познат на духовните школи, тя представя Божествения свят. Овен ни свързва с висшите полета на идеалния свят, света без сенки. Той управлява сетивата, локализирани в главата, в частност очите, орган на светлината, на зрението и Прозрението. Също и носа, а тъкмо през носа Бог е вдъхнал Диханието Си у човека  - гласи Писанието. Пробужда се човекът, макар и мъчително, за своята Божествена същност.  


Какво активира Новолунието на 4гр. 12 мин. Овен? То е в непосредствена близост до две много интересни фигури: Хирон и Лилит, които са съответно в 5 и 6 гр. в Овен. Какво означават тези два образа, които то осветява?  
Лилит, черната луна, според легендата, е първата жена на Адам, заради своенравието си низвергната и изгонена в пустинята, където се съчетава с демоните. Тя представя наранената женска същност, озлобена, помрачена, лъжовна. В личния хороскоп позицията на Лилит показва къде и как сме вървяли против Божията воля, т.е. против себе си, капана от погрешни реакции, който сме си създали. Какви демони е пуснало на свобода днешното човечество? 

Хирон е раненият лечител, мъдрият кентавър, наставникът на древногръцките герои, получил своята незаздравяваща рана от стрелата на Херкулес, докато се е мъчел да въдвори мир. Той владее природните тайни.
И ето я сцената : раненият лечител, ранената и нараняваща  нисша астрална ( женска) същност. И Слънцето, което ги осветява. Дали не е знак,че ще осъзнаем раните, които сме си нанесли със своето непокорство и своеволие, заради което сме наказани? И дали мъдростта на Хирон няма да ни помогне да ги изцелим? Като ги разкрие преди това?
Последствията на точно това новолуние отиват много далеч - те определят цялата година. Иска ми се да вярвам в тази картина на изцеление! Слънчевият бог Аполон е също със славата на Лечител, съюзен с магическите познания на Хирон, заедно биха могли да изцелят раните. Тези които човекът е нанесъл на природата и съоветно са рекуширали в неговата душа и в неговото тяло. Знаем, че всеки процес на изцеление минава през болката.

В сцената има четвърти участник - Луната – тя е е свързана с паметта на материята, с рода, семейството, корените на живота. Това новолуние прави точен квадрат на оста на лунните възли, а северният, обозначващ посоката на движение е в знака на Луната – Рак. Новолунието, подчертава важността на темата, съдържаща се в характеристиката знака Рак. Да, към него принадлежат рoдовите връзки, родината, семейството, но го наричат и Световната майка. Натам е насочена оста на възлите – към осъзнаване на това, че сме едно чoвешко семейство, към осъзнаване на нуждите на Великата майка – природата, и на планетата Гея, която е наш дом. В изминалите седмици тя си почива от безумно трескавата човешка дейност.
Още от посланията на това новолуние: Сатурн – един от лидерите на тази година, чиито ход следим особено след Рождество на 2019, влезе в Урановия знак Водолей и започна да образува квадрат на Уран. Тази година  процесът няма да бъде завършен, но вече загатва промените, които ще дойдат и в социален план, и във финансов и икономически план (Телец) , но и в научнaта сфера. Нещо ще се разкрие, нови, съвсем различни научни подходи ще дойдат.

На пейзажа на новолунието изпъква друга група: трите мощни фигури на Марс, Юпитер и Плутон в Козирог. Съзаклятници, или пазители на тайно могъщество?  Тайните, определящи събитията на повърхността са в тяхно владение, но вероятно някои скрити механизми, които движат глобалните процеси ще излезат на повърхността.


И една красива, идилична сцена, в която участват Венара, Юпитер и Нептун. Венера е  в своя знак Телец в тригон с Юпитер в Козирог – нещо стабилно и добро ще проилезе в крайна сметка от всичко случващо се, особено за природата и земята. И особено ако работим с търпението и постоянството, присъщи на земните знаци. Между двете добротворни планети се е намесил Нептун, със своя тръзъбец на Вяра, Надежда, Любов. Милосърдието, съпричастността, духовността и хуманизма ще изгреят най-после на небосклона на обединеното човечество. Ще изгреят, защото Нептун е на Медиум цели – най-високата точка на хороскопа . Няма да е бързо, но в края на годината, ще бъдем различни.
 Каквото и да се говори човешкото участие в развитието на епидемията, в крайна сметка тя само  част друг, по-дълбок процес.
 Вероятно е част от Плана за изцеление на цялостната човешка душа, и на планетата.
Вероятно това е план Б – учене по трудния начин. Понеже не сме разбрали указанията за по-лекия път.  Дано сега разберем.


Няма коментари:

Публикуване на коментар