3 юли 2018 г.

Битката на светлината


От деня на лятното слънцестоене насам на небето се съчетават в геометрични фигури мощни планетни енергии, чиито влияние в живота ще се разгръща през следващите месеци. Лятното слънцестоене е един от четирите кардинални момента в природния годишен цикъл, почитано е от древността и отбелязвано с огнени и водни ритуали.
А от вчера на небето се  оформя голям тригон във водни знаци, с участието на най-мощните светила: Слънцето е в Рак, Юпитер – в Скорпион, Нептун – в своя знак Риби, заедно с Луната. Големият тригон, т.е равностранният триъгълник е най-хармоничната и стабилна фигура според свещената геометрия. А елементът вода е символът на душата. Трите планетни сфери – на Слънце, Юпитер и Нептун, събуждат висшите центрове в мозъка – на висшите добродетели като вяра, любов, милосърдие. Те внасят светлина в съзнанието и светлината им е изобилна. С нейна помощ можем да разчистим сенките, които ни обграждат ежедневно и се мъчат да ни обсебят и подчинят. Страхове, омраза, „борба за насъщния”. Това се чуваме навсякъде – и в медиите, и в разговорите. Животът в сиво-черно. Помните ли историята от Евангелието, когато богаташът се тревожел за имането си и му се казва: „За какво се тревожиш, човече! Тази нощ ще ти вземат душата!” Какво става с душите ни когато попаднем в капаните на сенките? Човешката душа е чиста и светла, и когато сме допуснали в себе си сенките, тя просто напуска. Тогава човекът става гебет – кукла. Сега мощната енергия на четирите светила, участващи в големия тригон ни дава възможност да усилим светлината в себе си. Да осъзнаем истинския си Аз – блестящо, мощно същество. В духовната литература се казва, че тази извечна битка срещу сенките на мрака е спечелена вече от синия меч на Архангел Михаил – слънчевият Архангел.


А необходимостта от промяна е показана от космичния кръст, който също присъства и подсказва нова стъпка нагоре в еволюцията на душата на човечеството. И е подговтовка за нещо, което идва.
      Наближава новолунието на 13 юли, което ще бъде съпътствано с частично слънчево затъмнение ( гледано от България то ще бъде в 5:47). Слънчевите затъмнения са критични точки в астрологичния и астронимичен календар. Те  внасят нов импулс, нова струя се влива от космоса, но в дните преди него преживяваме повече или по-малко същото, което и в минутите на затъмнението. Светлината започва да намалява, усещането за подтиснатост и тревога расте докато върху слънчевия диск пълзи сянката на Луната. По подобен начин в ума ни пълзят и се уголемяват сенчестите мисли на егото, докато не блесне отново светлината на Аза, символизирана от Слънцето. В обществения живот Луната символизира народа, а Слънцето – управниците, така, че дните преди затъмнението често са съпътствани от размирици в доста страни, или се правят опити за манипулации на масовото съзнание. Особено в страни, повлияни от знака, в които то се случва. Под знака Рак са африканските народи и тези в Близкия Изток.  
Аспектите на затъмнението определят събитията до следващото затъмнение. А тази година следващото е само един месец по-късно – на 11 август.  Е, тази година доста неща ще се променят.
Картата на предстоящото затъмнение показва два големи тригона – в земен и воден елементи. Земя и вода са израз на така наречената женска енергия – мекия принцип на любовта и мира, които са призвани да изиграят ролята на стабилизиращ фактор. Защото от друга страна има космичен кръст в неподвижни знаци, в който участват не кой да е, а Марс и Уран – две планетни сфери, носещи бури. И Меркурий, който може да се вземе като част от кръста, и е на върха и на друга критична фигура – „показалец на съдбата”. Меркурий в Лъв в критично положение може да възбуди грандомания, показност, жажда за „велики начинания” и самовъзвеличаване. „Силните на деня”  трябва да си припомнят приказката за стълбата на Христо Смирненски и да си върнат сетивата за своите братя долу в низините. (съветвам да си я прочетете). По повод на тази позиция на Меркурий ми идва наум китайската поговорка, че ако се издигаш на пръсти за да изглеждаш по-висок, ще залитнеш.
Най-впечатляващото при това затъмнение според мен е, че точно срещу  съвпада Слънце- Луна в 21-вия градус на Рак противостои Плутон в същия градус на Козирог. Оста Рак – Козирог, за която ставаше въпрос в предишния пост, е отново подчертана. Плутон в Козирог символизира няколко неща, като се започне от структурите на властта и волята за власт и се издигнем до висшата му октава – необходимата трансформация, преобразяването, което изисква еволюционният растеж, и на отделния човек, и на обществото. ( Девизът на Козирог е "напред и нагоре".) Време е да съблечем една стара кожа, или ако искате - да свалим една маска. България е една от страните под знака на Козизрог. За България Учителя Петър Дънов казва, че тя е написана на Божията ръка. Макар и малка страна, тя е призвана да участва активно в този процес на трансформация. Това може да  не стане демонстративно, външно. Истинските неща често не се забелязват. Но духовната сила на България се възправя, и ще се излива в множество прояви. Вижте какво става – децата ни печелят световни състезания от всякакъв вид, родолюбиви инициативи се запалват из цялата страна, знайни и незнайни духовни огънчета светват. Духът на българите работи в тези, които са наречени „обикновени хора”. „Обикновените хора” са силата на тази страна – те също влизат в символа на знака Рак. Хора, изповядващи традиционните ценности, истински милеещи за децата и родината си – нещо, което е на светлинни години от крещящия шовинизъм и „патриотичните” партии. Добрите хора, които срещаме всеки ден и често подминаваме, са  тези, които въплъщават мекия магнетичен принцип. Те са ядката. Между тях израстват водачите на новото време. И с тях е силата и мечът на Архангел  Михаил.
          И така – пожелавам да проведем в живота си изобилната светлина и любов, които ни се дават сега, като започнем с най-близките до нас – семейство и близки приятели. И да осъществим плана на душата си – това, за което сме дошли на този свят. 

 „Без страх, без тъмнина, с любов и светлина.” – формулата, дадена от Учителя Петър Дънов преди около 90 години е още по-актуална сега.



Няма коментари:

Публикуване на коментар