20 март 2018 г.

ДЕН НА РАВНОДЕНСТВИЕТО

Девети март ( 22 март) е ден на равноденствието.Той е символичен ден.Преданието казва, че когато човек е бил създаден, т.е. роден, този ден бил петък.

И тогава имало равноденствие.


Равноденствието на човека е възлизане на Слънцето от юг към север. Север е нагоре, а юг – надолу. От времето на Христа човек започнал да еволюира, т.е. да се качва нагоре към Бога. Ако можете да ознаменувате девети март като ден, в който скритите Божествени сили в нас започват нова еволюция – това е равноденствие или минаване от едно състояние на Битието в друго.
Равноденствието внася в човека най- хубави мисли и желания. От този ден скритите семена започват да никнат, да растат, да цъфтят и да пръскат своето благоухание. Човек без Божествения Дух е като черната земя.За такъв човек се казва, че е студен, мрачен, лишен от всякаква красота. Щом Божествения Дух , т.е . скритите сили в него почват да се изявяват, всички семена, треви и цветя започват да никнат, растат и цъфтят, да се обличат в различни цветове. Така човек става красив.Човек не може да бъде красив докато Божественото Слънце не изгрее в него, както Слънцето иде от северното полушарие към южното, т.е. от единия полюс на Битието към другия. Север означава истината, а още и смъртта. Юг означава добродетелта в живота. Докато не умре, човек не може да живее.


Това е закон. Животът започва първо със смъртта.


Това е противоречие, но е факт, който се проявява в самата природа.Учителя Петър Дънов


Беседа, държана на 9 ( 22) март 1920 г. 8 ч. вечерта
Няма коментари:

Публикуване на коментар