22 март 2018 г.

Пробуждане.Динамика и промени



От 20 март слънцето навлезе в астрологичния знак Овен и даде начало на новата астрономична и астрологична година.Завъртя се колелото на природния годишен цикъл. В него наблюдаваме осем важни точки. Четирите от тях са маркирани от пролетното и есенното равноденствие, лятното и зимно слънцестоене. Това са моментите, когато Слънцето навлиза в кардиналните знаци Овен, Рак, Везни и Козирог и избликва нова вълна от природна енергия - израз на всеки от четирите елемента, които по-правилно е да се наричат стихии, защото тази дума отразява по-точно тяхната активност.
Кардиналните знаци крият в себе си мощна енергия, насочена навън за изява. След всеки кардинален знак в колелото на годината следва неподвижен, фиксиран знак. Неподвижните знаци са Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. След кардиналния изблик на Овен следва неподвижният земен Телец, който обработва енергията на Овен. Новото начало, дадено от Овен, ще започне да връзва плодове в месеца на Телеца.
Как започна годината? Сплитат рога Овенът и Козирогът. Слънце (за отбелязване в съвпад с Хирон), Меркурий, Венера и Уран в Овен в квадратура с мощна тройка: Марс, Сатурн, Плутон в Козирог.  Какво можем да очакваме от двубоя на овен и козел, ще се запитаме? Например какво ще стане в нас, в душевната ни ферма,  когато нашият овен се втурне напред, а нашият козел се запъне назад и не мърда? Нещо подобно на това, което наблюдаваме отвън: пролетта иска да идва, дръвчетата нацъфтяха, но зимата не я пуска и се опитва да се върне с виелици и сняг. Ще има битка между старото и новото на всички нива: индивидуално, и обществено. Иска ми се да напиша: люта битка.  
Ще станат промени, които да ни накарат да разчупим стари гипсови отливки, в които сме се напъхали.  Марс и Сатурн в Козирог не се шегуват: Сатурн е на трон в своя знак, а Марс е в екзалтация. Най-хубавото нещо от цялата тази картина, че в нея има заключена много енергия, и ако човек смело следва идеалите си, може планини да повдигне.  За какви идеали става въпрос? Духовни – абсолютно! Защото омекотяващото влияние идва по линия на двете планети- съуправители на Риби: Нептун в Риби и Юпитер в Скорпион. Милосърдието и състраданието, любовта – извинете за изтърканата дума – но става въпрос примерно за онова, което кара хората да спасяват стотици щъркели от измръзване като ги прибират в домовете си.
Всеки от нас е оставил в някаква област от живота му да властват страхове и закостенели разбирания и те са толкова вградени в писхиката ни, че даже не ги разпознаваме. Те ни съветват, дават „практични решения”, винаги в наша полза. Това е сянката на Козирога, която е противовес на устремената му към върховете същност. Те ще се активизират, за да бъдат разпознати. Това е вид пробуждане. То може да бъде толкова по-болезнено, колкото са по-силни страховете ни в една или друга област. Колкото по-здраво се държим за статуквото или за собствената си непогрешимост.
Колко хубаво би било да съчетаем огнения устрем на Овен с устойчивостта и разумността на Козирог! Да си го пожелаем!  Това е ключът.
Двата най-точни аспекта, които Слънцето прави при ингресията (навлизането ) си в Овен са квадратът с Марс, управител на Овен, и съвпадът му с Хирон. Определено войнствени аспекти. Да се надяваме, че от първи април, когато Венера влезе в собствения си знак Телец, ще омекоти тази енергия, а съвпадът на Марс със Сатурн ще възпре огнения му импулс и нарастващата сила на земния елемент ще се изрази в практични решения и действия и повече здрав разум. А той ще бъде необходим особено във втората половина на април, когато Марс ще съвпадне с Лилит и полупункта между Сатурн и Плутон. (това беше информация за астролози – смайл). А иначе – образът, който ми идва, може би повлиян от предвеликденските украси, е на пиленце, което разчупва черупката си – а тя се оказва доста здрава. Е, тези, които са пробили вече черупките може да ударят по един клюн в помощ на онези, които се мъчат да излязат и се питат дали пък вътре не си е по-уютно. Само да кажа, че то от едни черупки като излезеш, може в други да се втвърдиш – процесът на разчупване е нескончаем.  Усилията обаче си струват, защото назад е задушаване, а напред е новият живот, и – както се пее в песента: „животът е красив и изобилен, че Бог над нас е милостив.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар