3 март 2018 г.

ЛЕЧЕНИЕ С ЦВЕТОВЕ

Всичко в света вибрира, трепти с определена честота.
Цветните лъчи от спектъра на светлината, които са видими за нас също имат определена честота на трептене. Те могат да въздействат по закона за съответствията на определени органи и системи.
Въздействието на цвета и лечението с цветове е познато от най-дълбока древност. В източната медицина, както и в духовните практики на изтока, цветолечението присъства като интегрална част от другите лечебни техники.
В западната медицина лечебното въздействие на цветовете е преоткрито и прилагано като цветолечение по-широко във втората половина на 20 век. То обаче предшествано от знания за силата на цвета, идващи от духовни източници.

В края на 17 век Исак Нютон проявява жив интерес към влиянието на цветовете.
 В 1819 г. Гьоте написва „Върху  учението за цветовете” . Авторът на „Фауст” смята този свой труд, посветен на цветовете за най-важния в живота си.
През 1912 г. на 15 август Учителя Петър Дънов представя на учениците от школата си една книжка, озаглавена: „Заветът на цветните лъчи на светлината.” В него той свързва определени цитати от библията със съответстващи им лъчи на светлината и всеки цвят – с добродетели на душата и качества на характера.
В началото на същия век, паралелно с него Рудолф Щайнер говори за силата на цветовете и неговите последователи започват да ги прилагат в сферите на образованието и медицината.
През тридесетте години духовният учител Джуал Кул разкрива силата на цветните лъчи на светлината в „Трактат за седемте лъча”, една от знаковите книги на „Ню ейдж” и основа на така наречената трансперсонална астрология.
По същото време чрез своята духовната спътница, Майката, индийският духовен учител и философ Шри Ауробиндо дава знание за връзката между цветовете и духовните качества и добродетели.
Всичко това показва, че човечеството започва да преоткрива „добре забравеното старо” – мощната сила на цветовете.
Нека да се върнем на „Завета на цветните лъчи на светлината”. Когато съставя тази книга, Учителя я дава като метод за лечение, идващ пряко от Христос. Аз искам да образу­ваме силна вълна от се­демте цвята, защото Христос е близо на физи­ческото поле. Всички те­зи стихове са извадени под Неговото ръковод­ство, затова винаги, кога­то ги употребявате, Гос­под ще ви бъде на помощ." – казва той.  По негово време тази книжка е била дадена само на определени негови ученици. Знанието, което е било достъпно за малцина, сега едно столетие по-късно, е достъпно за широк кръг хора. Това е общовалидно за духовните знания. Отворени са широко портите, за да може човечеството, преживяващо своя еволюционен скок сега, да си помогне с духовната наука. „Заветът”може да се намери по всички големи книжарници заедно с ръководство как да се ползва. Работата с него носи  добри и сигурни резултати.

Методи на съвременната хромотерапия

Съвременната хромотерапия използва няколко начина за въздействие на цветовете:

-        наблюдаване на определена част/цвят от видимия спектър на светлината.
-       Визуализиране на избран цвят, които ни облива като душ и  го вдишваме.
-       Пиене на вода, която е „заредена” с определен цвят, след като е стояла в шише, боядисано със същия цвят.
-       Облъчване със светлина с определен цвят или пребиваване в интериор в съответния цвят.
-       Прилагане на стъкленици с масла, оцветени в различни цветове върху нуждаещите се части на тялото. ( при аура-сома терапията).
-       Цветовете от природата: консумиране на храни с определени цветове, отглеждане на растения с цвят, от който се нуждаем. 

Въздействие на цветовете:
Цветовете, с които се лекуваме, трябва да бъдат чисти, такива, каквито са цветовете на дъгата.

Ще продъжа с една много изчерпателна статия за въздействието на цветовете. Тя е плод на дългогодишен труд на д-р Васил Велев, който не е вече между нас. Публикувахме я в списание „Житно зърно” от 2016г. Може да се закупи по интернет.
Впоследствие ще публикувам линк към списанието.




ВЛИЯНИЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ ВЪРХУ ЧОВЕКА

д-р Васил Велев

Психо-емоционално въздействие на цветовете


ЧЕРВЕН - Символ на живота. Придава сила, смелост, постоянство, упоритост, саможертва, себеотдаване. В чист вид дава оживотворяване, а в нечист – дразнене. Излишъкът от него предизвиква гняв.
ОРАНЖЕВ – Символ на индивидуалността. Придава самоконтрол, уравновесеност, съобразителност, живи емоции. В чист вид дава благородно индивидуализиране, а в нечист – егоизъм.
ЖЪЛТ Символ на интелекта. Засилва умствената дейност, творческите идеи и откритията. В чист вид дава равновесие на чувствата, мир и спокойствие, а в нечист – болезненост.
ЗЕЛЕН – Символ на растенето. Придава надежда, покой, изобилие, освобождаване от напрежение и повишава жизнеността. Свързва ни повече с материалния свят. В чист вид дава растене във всяко отношение, а в нечист – съхнене, физическо и психическо.
СВЕТЛОСИН – Символ на истината. Придава вдъхновение и вяра, цвят на интуицията и най-висшите умствени дейности. В чист вид дава подем на възвишените чувства, а в нечист – съмнение и безверие.
ТЪМНОСИН – Символ на религиозността. Придава честност, искреност, мъдрост. В чист вид дава устойчивост, твърдост и решителност, а в нечист – непостоянство.
ВИОЛЕТОВ – Символ на волята. Придава сила, духовност, скромност, обожание. В чист вид дава сила на характера, а в нечист – малодушие.
БЯЛ – Символ на хармония, съвършенство и чистота. Действа възвишаващо, придава доброта, благодарност и щедрост.
РОЗОВ – Символ на любовта. Придава радост, дружески отношения, преданост, хуманизъм. Действа благоприятно на чувствата.
ЗЛАТИСТООРАНЖЕВ – Придава мъдрост и духовна енергия.
ЗЛАТИСТОЖЪЛТ – дава радост и оптимизъм.
КАФЯВ – Символ на земята. Дава наклонност към делови отношения.
ТЪМНОСИВ – Означава мъка, загуба, безчувственост.
ЧЕРЕН – означава състояние на почивка, покой. Предизвиква потиснатост и мрачни мисли.
            Тъмните цветове понижават настроението, светлите действат успокояващо. Ярките и наситени цветове действат активиращо за кратко време, след което настъпва умора.


Физиологично действие на цветовете

ЧЕРВЕН – Повишава жизнеността, активира кръгообращението, ускорява сърдечната дейност, повишава кръвното налягане, стимулира нервната система, сетивата и черния дроб. Силно наситеният червен цвят дразни и уморява, повишава отделянето на адреналин.

ОРАНЖЕВ – Ускорява сърдечната дейност, но не повишава кръвното налягане, активира белите дробове, панкреаса, далака, стимулира калциевия метаболизъм и действа антисептично. Подобрява храносмилането и активира щитовидната жлеза.

ЖЪЛТ – Активира мускулната дейност. Действа благоприятно на храносмилането, но може да причини диария, поради повишено изтичане на жлъчен сок. Стимулира мозъка и сърцето, изграждането на костите, черния дроб, панкреаса, очите и ушите.

ЗЕЛЕН – Повишава виталността, създава чувство за топлина, облекчава напрежението. Подобрява растежа и стимулира функциите на хипофизата.Регулира електричните и магнетичните течения в организма.

СВЕТЛОСИН – Успокоява сърцето и понижава кръвното налягане, забавя пулса, успокоява нервната система, подобрява съня, подтиска болките, понижава температурата, повишава метаболизма, действа противовъзпалително.

ТЪМНОСИН– Ускорява образуването на левкоцити и подобрява състава на кръвта. Успокоява двигателните нерви и сърцето.

ВИОЛЕТОВ – Поддържа калиево-натриевия баланс в организма, намалява повишения глад, забавя растежа на туморите.

БЯЛ – Има най-здравословна сила и действие върху организма.

ЧЕРЕН – Действа депресиращо.

СИНЬОЗЕЛЕН – Успокоява и действа релаксиращо. Ускорява оздравителните процеси.

СВЕТЛОЖЪЛТ (ЛИМОНОВ) – Стимулира нервната система.

ПУРПУРЕН (повече към син с по-малко червено) – Действа обезболяващо.

АЛЕН (повече червен с по-малко синьо) – Стимулира бъбреците и половата система и дейност.

РОЗОВ – Действа подмладяващо.

Приложение на цветовете при лечение на физически симптоми

ЧЕРВЕН – Прилага се при анемия, уратни камъни в бъбреците, ревматизъм, липса на жизненост, изтощение, сънливост, лошо храносмилане. Противопоказен е при остри възпаления и повишена нервна възбуда. Добре е да се комбинира със зелен или със син цвят.
ОРАНЖЕВ – Действа добре при белодробни заболявания, астма, рахит, гърчове и спазми, крампи, лошо храносмилане, панкреас, далак, простуда, сънливост, страх.
ЖЪЛТ – Използва се при артрит, неврити, отоци, петна по лицето, страх, запек, фрактури, мускулна и нервна умора. Противопоказен е при остри възпалени, свръх възбуда, треска, диария.
ЗЕЛЕН – Препоръчва се при проблеми с бъбреците, черния дроб, хипофизата. Да не се прилага продължително време.
СВЕТЛОСИН – Подходящ е при неврастения, неспокоен сън, артериална хипертония, хроничен колит, изгаряния, фебриални състояния, възпаления.
ТЪМНОСИН – Действа лечебно при жлъчка, суха кашлица, пневмония.
ВИОЛЕТОВ – Прилага се при невралгии, ставни, кожни и бъбречни заболявания, епилепсия, тумори, затлъстяване. Противопоказен е при отпадналост и изтощение.
РОЗОВ – Добре действа при стареене, атеросклероза, гняв.
СИНЬОЗЕЛЕН (ТЮРКОАЗЕН) – Лекува главоболие, нервно напрежение, неврастения, кожни болести, синузит.
ЛИМОНОВ – Прилага се при запек, кожни болести, хипертония, нервно изтощение.
ПУРПУРЕН – Добър е при жлъчка, диспепсия, жълтеница, малария.
ЧЕРВЕНО-ВИОЛЕТОВ Прилага се при слабо сърце.
            При боядисване на помещения да се предпочитат светли цветове: розов, резеда, бледожълт, светлосин, бял.
            Дрехите да се подбират в светли, меки и приятни тонове, за да се смекчат чувствата.

Лечение на различни заболявания

НЕВРАСТЕНИЯ – всяка сутрин да се прави мислено обливане със светлосините лъчи на светлината върху главата, гърдите и стомаха. При хиперстенна форма на неврастения се предпочитат светлосин и светложълт цвят. При нервно изтощение – синьозелен и лимонов цвят.

БОЛЕСТИ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ – При кашлица да се отправят към гърлото оранжеви и след това сини и зелени лъчи. Пи остър трахеобронхит да се работи със сините лъчи, а също така при:
-       хроничен бронхит – с оранжеви лъчи;
-       суха кашлица – с тъмносин цвят;
-       кашлица с храчки – с оранжеви лъчи;
-       пневмония – с тъмносини лъчи;
-       ларингит и фарингит – със сини лъчи.
БОЛЕСТИ НА БЪБРЕЦИТЕ – Да се работи със син и зелен цвят, а при камъни – с оранжев цвят.
БОЛЕСТИ НА ЖЛЪЧКАТА И ЧЕРНИЯ ДРОБ -  Препоръчва се работа със син и пурпурен цвят.
ДИСПЕПСИЯ – Да се прилага пурпурния цвят.
ЗАПЕК – Препоръчва се жълтия цвят.
АНЕМИЯ – Подходящ е червеният цвят.
ДИАРИЯ – Прилага се синият цвят.
ДИАБЕТ – Да се работи с жълт и червен цвят, като се редуват с бяла светлина.
БРОНХИАЛНА АСТМА – За нея е подходящо да се работи с оранжевия цвят.
ХРОНИЧНИ АРТРИТИ И ПОДАГРА – Препоръчва се оранжев цвят.
ЦИСТИТ – Влияят благотворно синият и жълтият цвят.
РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – За тях се препоръчват зелен и виолетов цвят.
ГЛАВОБОЛИЕ, БЕЗСЪНИЕ, СЪРБЕЖИ, ПОВРЪЩАНЕ – За тези проблеми е подходящ светлосиният цвят.
ХЕМОРОИДИ – Да се прилага син цвят.


Методики 
1.     Насочва се лъч от лампа със сменящи се филтри.
2.     Цветни стъкла се поставят на прозореца и през тях да се прецежда слънчева светлина.
3.     Препоръчва се облъчване на вода със светли чисти цветни лъчи и след това тази вода може да се пие.
4.     Разлага се  слънчевата светлина с помощта на призма и се проектират цветовете върху стена или бял екран. Наблюдава се определен цвят, който мислено след това се възпроизвежда.
5.     Изговарят се думи, които събуждат представата за определен цвят – например „небе” – светлосин цвят.
6.     Чрез самовнушение – дишаме (визуализираме) определен цвят; например – „розов въздух” за подмладяване.
е










Няма коментари:

Публикуване на коментар